Mladá dvojice bydlela pět let v pronájmu ve staré zástavbě, pak babička vnučce přepsala svůj čtyřicet let starý družstevní panelákový byt. Všechno tu bylo v původním, nezměněném stavu.

Prostředí se manželům líbilo, hodně zeleně, výborná občanská vybavenost, školy, školky, doktoři v blízkém dosahu.

Původně uvažovali o tom, že udělají klasickou rekonstrukci – zruší umakartové jádro, které se vyzdí, vymění kuchyni, radiátory, udělají se nové rozvody. Nakonec ale vznikl byt ušitý jim přesně na míru.

Plány a povolení

„Vybrala jsem si přes internet tři designerské firmy a oslovila je. Popsala jsem jim svoji představu a odpověděla mi nakonec jen jedna - firma Keepline. Na první schůzce v červenci 2010 jsme nastínili, jak si představujeme rekonstrukci, která se neměla týkat nábytku,“ líčí majitelka.

V chodbě je světelná noční navigace. U podlahy je trvale svítící LED osvětlení, které je možné vypínačem rozsvítit víc. Většina vypínačů má modré podsvícení.

V chodbě je světelná noční navigace. U podlahy je trvale svítící LED osvětlení, které je možné vypínačem rozsvítit víc. Většina vypínačů má modré podsvícení.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Počítali s tím, že si pořídí pro začátek jen to nejnutnější a postupně budou dokupovat.

Pak přišly návrhy na úpravu dispozic bytu. Konečná varianta, na které se dohodli, vyžadovala zásah do nosné zdi, a tak bylo nutné stavební povolení.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Byt byl v té době ještě družstevní, takže o rekonstrukci jednalo nejprve družstvo, které zásah povolilo. K získání razítka od stavebního úřadu pomohla skutečnost, že byt je až v posledním patře, celé řízení proběhlo bez problémů do měsíce. Mohlo se přistoupit k podrobnému probírání změn do detailů.

Změní se všechno

V říjnu roku 2010 se mohlo klidně začít. „ V té chvíli jsme ale také měli lepší představu o finanční náročnosti,“ říká majitelka a vysvětluje: „Po uvážení jsme zavrhli financování ze stavebního spoření, a rozhodli se, že si vezmeme hypotéku 2v1 a rovnou pořídíme i veškerý nábytek, byt prostě předěláme kompletně celý.“

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

V listopadu se tedy řešilo ještě vybavení bytu, v lednu ležely před investory konečné vizualizace, bylo už vybrané konkrétní vybavení, kterým se byt zařídí. Vlastní rekonstrukce začala v dubnu.

Stávající byt byl podivně členitý, při rekonstrukci se značně zjednodušil. Ložnice se zmenšila, protože z původní šatny vznikla oddělená pracovna. Zmizela celá původní příčka mezi ložnicí a obytným pokojem, nová SDK příčka se posunula asi o 30 cm do obýváku.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Propojení kuchyně s obytným prostorem se realizovalo právě probouráním otvoru v nosné zdi. Byly zazděny dveře vedoucí z předsíně do kuchyně, také různé přebytečné příčky v předsíni se zrušily.

Vznikla vzdušná chodba s místem pro dobré úložné prostory. Aby byla také dobře odhlučněná, je jedna stěna obložena OSB deskou. Samozřejmě vzalo za své umakartové jádro. Pak přišly na řadu podlahy, v celém bytě se prováděla betonová vyrovnávací stěrka.

Všude jsou také sádrokartonové podhledy, kterými jsou vedeny elektrorozvody. Měnily se vchodové dveře za bezpečnostní, nové jsou ostatně všechny dveře v bytě včetně zárubní. Došlo i na radiátory, rušit se zato nemusela okna, protože byla měněna nedávno předtím při rekonstrukci celého paneláku, která přinesla také příjemně zasklený balkón.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Celá rekonstrukce proběhla podle plánu za dva měsíce, ale potom se zdržela dodávka materiálu na nábytek, a muselo se čekat na jeho dodělání až do srpna. „Na jeho konci jsme se přestěhovali a začátkem září byl byt hotový,“ uzavírá majitelka.

Tvář bytu

Celý byt je v základu vymalován bílou barvou. V ložnici jsou na jedné stěně textilní tapety, v obytném prostoru tapety vinylové, protilehlá stěna dostala tmavošedý tón.

Barevné ladění je přesně podle přání manželů, jak vysvětluje majitelka: „V návrhu bylo vše teplejší, místo petrolejově modré navrhli bordó, většina osvětlení byla ze skla. My jsme ale oba technicky zaměření a máme rádi chladné barvy a kov, takže designér vše předělal podle našeho přání do současné podoby.“

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Konkrétní vybavení bytu vybíral rovněž designér, partneři jen řekli svou obecnou představu a pak připomínkovali. Například si přáli horní skříňky v kuchyni až ke stropu, protože, jak říká majitelka „…oba jsme vysocí, a chtěli jsme prostor co nejlíp využít, také kuchyňská linka je zvýšená, původně jsme si přáli 105 cm, ale kvůli oknu je jen 91 cm.“

Naprostá většina nábytku je vyrobena na míru: skříň v ložnici, skříňky, stůl, zásuvky v pracovně, knihovna, televizní stěna, horní skříňky v kuchyni, skříň a botník v předsíni, skříňka na WC a pod umyvadlem a skříňka se zrcadlem v koupelně.

Sjednocuje ho dýha bělený dub, a přišel celkem asi na 350 000 Kč. U jídelního a konferenčního stolu dostal přednost masiv, nábytek doplnila pohovka od značky Polstrin a část vybavení je z IKEA.

Vychytávky

S PC pracovištěm jsou manželé naprosto spokojeni, ale je dobré upozornit na několik detailů. Bez použití světel tu přece jen vládla tma a tak vznikl nad skříňkami skleněný světlík, který přivede aspoň trochu denního světla a dá se i otevřít kvůli cirkulaci vzduchu.

Aby nebyl byt „zadrátovaný“, vede z pracovny zdí "husí krk" na kabely k televizi, stejný "husí krk" pak vede od horních skříněk v pracovně dolů pod stůl. Umožnilo to propojit oba počítače s televizí a mít set top box v jiné místnosti, než je televize.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Také všechny kabely od televize jsou skryté za televizní stěnou. ”Není přece jen pracovna málo odhlučněná od ostatního provozu v bytě?” ptám se. „Ve stěně je připravený prostor na posuvné dveře, ale zatím je nechceme realizovat,“ říká majitelka a dodává: „Myslíme si, že předěl je dostatečný, celý prostor je dělaný na zakázku přesně podle našich představ, splňuje všechny naše náročné požadavky. Je velmi prostorný, má dostatek úložného prostoru, i požadovaných 21 elektrických zásuvek, které opravdu všechny využíváme. Je zde vhodné osvětlení s pomocí LED pásu a stropního osvětlení.“

Ledkové světlo je tu v oblibě. Stejný světelný pás je po pravé straně v televizní stěně, jiný osvětluje kuchyňskou sestavu.

Vzhledem k velikosti a možnostem bytu je úložných prostor omezené množství, ale architekti se snažili využít je na maximum. Úložné prostory jsou: skříň v ložnici, skříň na chodbě, horní část botníku, skříňky a šuplíky v pracovně, knihovna, skřínky na WC a v koupelně a hodně úložného prostoru v kuchyni. Ještě jsou v plánu noční stolky v ložnici, ale kvůli dítěti se zatím nepořizovaly.

Jak se tu žije

„S bydlením jsme spokojeni, není zde nic, co by nás rozčilovalo,“ reaguje okamžitě majitelka, a pak si vzpomene na jediný šok, který tu zažili:

„Před rekonstrukcí koupelny se byt zaměřoval, a najednou chybělo celých 45 cm, nikdo nevěděl, kam zmizely. Při bourání se pak zjistilo, že umakartové jádro bylo o hodně menší než připravený prostor a mezeru vyplňovala prázdná dřevěná krabice. No, aspoň teď máme větší koupelnu,“ uzavírá.

Je to tak, skříňky v koupelně a na WC mohly být zapuštěné a je v nich plno místa.

V koupelně je v podlaze topná cívka s termostatem, takže lze nastavit, které dny v týdnu a v kterou hodinu má na kolik stupňů topit. V zimě je to velmi příjemné, přes léto se vypne.

V koupelně je v podlaze topná cívka s termostatem, takže lze nastavit, které dny v týdnu a v kterou hodinu má na kolik stupňů topit. V zimě je to velmi příjemné, přes léto se vypne.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Oba manželé se shodují v tom, že nechat si zařídit byt na míru je velká výhoda, nic se nemusí složitě dořešovat, byt vyhovuje jejich životnímu stylu.

Pochvalují si, jak se byt propojením kuchyně, obýváku a pracovny opticky zvětšil, neumí si představit, že by neměli mezi kuchyní a obytnou částí barový pult, který je plně vytížený.

FOTO: Jaroslav Hejzlar, časopis PANEL PLUS

Od loňského října už žijí v bytě tři. Miminko si vyžádalo jen pár drobných změn, jako je dětská zábrana do pracovního koutu či posunutí postele, aby se vešla ta dětská. Další důkaz, že promyslet byt se vyplatí.