Hlavní obsah

Vysněné bydlení podle seniorů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdůležitějším požadavkem na ideální bydlení ve stáří je bezbariérový přístup do domu. V každodenním životě chtějí být senioři co nejvíce soběstační. Na vrcholu žebříčku se drží např. podlahové topení, kvalitní vybavení kuchyně či dálkové ovládání žaluzií a světel. Po zajištění vlastního pohodlí pak myslí starší lidé především na své blízké.

Foto: Petr Horník, Právo

Přízemní typový dům Katka o velikosti 3+kk

Článek

To jsou základní zajímavá fakta, která vyplynula z nedávno provedeného výzkumu. Kvalitní život bez nutné závislosti na svých blízkých je obecným požadavkem na bydlení starších lidí.

Ideální je snadno dostupný přízemní dům zcela bez schodů. Významnou roli hrají užitečné doplňky, jako je sedátko ve sprše či zvýšená postel. Zcela nevhodná je podle většiny seniorů nepraktická vana.

Důležitým kritériem je také umístění obytných místností v blízkosti koupelny a WC.

Foto: RAVAK

Sprchová sedátka RAVAK jsou sklopná ke zdi, takže nezaberou místo. Montovat se dají i do hotového sprchového koutu. Představují bezpečné zákoutí pro mytí i odpočinek ve sprše.

Kromě klasického vybavení zlepšují renomované stavební firmy ergonomii celého prostoru. Nelze opomenout ani lokalitu bydlení i občanskou vybavenost okolí, která je mnohdy nezbytná.

V představách dotázaných seniorů o ideálním bydlení se objevuje touha po pokoji pro vnoučata, kvalitní vybavení kuchyně nebo dvorek s lavičkou, kde by mohli příjemně trávit čas se svými blízkými. Někdo si chce postavit malý přízemní dům na klidné stáří v blízkosti bydliště svých dětí. Na seznamu priorit nechybí ani domácí mazlíček.

Foto: EKONOMICKÉ STAVBY

Dostatečně vybavená kuchyně je jednou z priorit.

Ideální variantou jsou moderní tzv. vícegenerační domy, které poskytují oběma generacím dostatek prostoru, ale i soukromí. Spojují tak možnost vytvořit moderní pohodlné bydlení pro seniory i mladší generaci.

Desatero přání:

1. bezbariérové přízemí

2. spižírna

3. sprchový kout se sedátkem

4. elektrické ovládání žaluzií a světel

5. podlahové topení v celém domě

6. polohovací postel

7. pokoj pro vnoučata/rodinu

8. kvalitně vybavená kuchyň

9. zahrádka, dvorek

10. domácí mazlíček

(Zdroj: Studie Ekonomických staveb 2014)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám