Když si tento byteček majitelka vybírala, vůbec netušila, jak vše uspořádat, aby se i tady dalo pohodlně bydlet. Udělala proto jedinou rozumnou věc, obrátila se na odborníky. V tomto případě na architektonické studio Balance idea. A jak to bylo dál?

Podrobná studie

Tak, jak je v podobných případech obvyklé, architekti na začátku vyslechli majitelku – mladou managerku. Součástí rozhovoru byly i otázky o její představě bydlení, na životní styl a také případný společenský život. Všechny tyto údaje potom posloužily pro návrh optimálního řešení, doslova ušitého na míru.

Součástí navrhovaných plánů jsou v těchto případech dokonalé vizualizace, ze kterých si, na rozdíl od nákresů, i naprostý laik dokáže představit, jak bude ve finále jeho byt vypadat. Po nezbytných konzultacích a drobných úpravách se mohlo přejít k vlastní přestavbě bytu.

Práce s prostorem

Protože celý byt má plochu jen něco málo přes 20 m2 a požadavek zněl na plnohodnotné bydlení bez kompromisů, zaměřili se autoři na řešení detailů, kdy jednotlivé prvky do sebe s maximální efektivitou zapadají.

V jedné místnosti tak najdeme kuchyň, ložnici, obývák i šatnu a přesto nemáme pocit stísněnosti. Tomu napomáhá také zvolená barevnost – bílý matný thermopal v případě nábytku a na podlaze i v detailech olejovaný dub.

Garsoniéra o rozloze 20 m2 disponuje plnohodnotným vybavením – koupelna, kuchyň, obývák i šatna.

Garsoniéra o rozloze 20 m2 disponuje plnohodnotným vybavením – koupelna, kuchyň, obývák i šatna.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Co se osvětlení týká, tak jakákoli svítidla nebo lustry by pohledově prostor zmenšovaly. Proto je vše řešené v podhledech, kde jsou natažené LED pásky. Ty efektně osvětlují bílý strop a odrazem se paprsky lámou dolů, do prostoru. Místnost tak získala tolik potřebnou hloubku.

V opravdu malém prostoru společenské části minibytu se našlo místo i na subtilní posezení.

V opravdu malém prostoru společenské části minibytu se našlo místo i na subtilní posezení.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

V podhledech jsou také nově vedené elektrické rozvody. Také topení se řešilo - původní plynové "vavky" zmizely a místo nich přišel elegantní a hlavně nenápadný radiátor.

Kouzelná ložnice

Asi nejvtipnějším detailem v celém bytě je jeho ložní část. Plnohodnotné lůžko s kvalitní matrací se zasouvá pod kuchyň umístěnou na vyvýšeném pódiu.

Tohle řešení má ještě jednu nečekanou výhodu. Když se náhodou stane, že přijde neohlášená návštěva, stačí ještě nezastlanou postel jedním pohybem zasunout a celý pokoj je najednou vzorně uklizený.

Lůžko se přes den zasouvá pod vyvýšené pódium. Z ložnice se tak snadno a rychle stane obývák.

Lůžko se přes den zasouvá pod vyvýšené pódium. Z ložnice se tak snadno a rychle stane obývák.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

V době, kdy je postel připravená ke spánku, zabírá prakticky polovinu obytné části prostoru, v té druhé jsou jen lehká křesílka se subtilním stolkem a malá knihovna.

Pokud přijde večer větší počet přátel, dá se lůžko použít jako improvizovaná sedačka. Široký parapet pod oknem má dvě funkce – jednak slouží jako jídelní stůl a pak také jako maličká pracovna.

Kuchyň v patře

Jak jsme již zmiňovali, kuchyň je umístěna na vyvýšeném pódiu. Tohle řešení umožnilo využít jinak hluchý centrální prostor.

Do kuchyně v této garsonce se vešlo všechno potřebné vybavení včetně myčky nádobí i vestavěné trouby a mikrovlnky.

Do kuchyně v této garsonce se vešlo všechno potřebné vybavení, včetně myčky nádobí i vestavěné trouby a mikrovlnky.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

V kuchyni tak je dost místa pro všechno potřebné, bez žádné miniaturizace nebo omezení. Součástí linky je nerezový dřez s tradiční baterií a nad sporákem odsavač s cirkulací (nebylo kudy odsávat páry mimo byt).

Na protilehlé straně je potom do výšky nad sebou usazena vestavěná trouba a mikrovlnka. Vedle potom nízká chladnička.

Vtipný detail - součástí prosklené stěny mezi obývákem a kuchyní je i nenápadný dřevný panel. Ten se dá otevřít a průduchem kuchyň přirozeně větrá.

Vtipný detail - součástí prosklené stěny mezi obývákem a kuchyní je i nenápadný dřevný panel. Ten se dá otevřít a průduchem kuchyň přirozeně větrá.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Také v kuchyni je použita jen bílá barva kombinovaná se dřevem. Denní světlo sem přichází velkou prosklenou stěnou směrovanou proti oknu.

Také díky tomu se prostor neizoluje a opticky nezmenšuje místnost. Zajímavý detail je výklopná dřevěná lišta, kterou se do kuchyně přivádí čerstvý vzduch.

Koupelna jak má být

Ve výklenku, kde původně byla umístěna kuchyňská linka, vznikl při přestavbě prostor pro koupelnu. Na jejím konci je krásný sprchový kout oddělený prakticky neviditelnou skleněnou příčkou se skleněnými bezrámovými dveřmi.

Pračka je atypicky vestavěná a umístěná ve výšce. Toho řešení usnadňuje přístup k plnění. Denní světlo do prostoru vstupuje prosklenou stěnou z kuchyně.

Pračka je atypicky vestavěná a umístěná ve výšce. Toho řešení usnadňuje přístup k plnění. Denní světlo do prostoru vstupuje prosklenou stěnou z kuchyně.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Do koupelny plynule přechází dřevěná podlaha z chodby, jen v části se sprchou je použita velkoformátová dlažba v antracitovém odstínu. Obložení stěn je stejně jako v kuchyni řešeno skleněnými deskami. Jakýkoli keramický obklad by prostor pohledově zmenšoval. Také do koupelny, i když je přímo v centru celého bytu, má přístup denní světlo, a to opět prosklenou stěnou sousedící s kuchyní. Jen zde, kvůli zachování soukromí, je sklo pískované.

Vraťme se teď zpět ke zmiňované chladničce v kuchyni. Ta je umístěna v nice v rohu místnosti a pod ní je usazená pračka. Celý vtip spočívá v tom, že přístup ke spotřebičům je pokaždé z jiné místnosti, řešení tak dokonale a efektivně využívá daný prostor.

Ani toaleta v bytě nepůsobí nijak stísněně, zůstala na svém původním místě, jen odsud zmizel nešťastný sprchový kout a nově se našlo místo pro relativně prostornou vestavěnou skříň fungující jako komora.

Také koupelna nepůsobí nijak stísněně. Sprchový kout je oddělený prakticky neviditelnou skleněnou přepážkou.

Také koupelna nepůsobí nijak stísněně. Sprchový kout je oddělený prakticky neviditelnou skleněnou přepážkou.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Dveře do koupelny i na WC jsou posuvné, ale v koupelně nedosahují do výšky stropu, tím je zabezpečeno odvětrání.

Úložné prostory

Jediným relativním ústupkem z komfortu je snížený strop v předsíni. To proto, aby sem mohl být instalovaný bojler na teplou vodu. Tohle nevzhledné monstrum jinak většinou překáží v koupelně a zabírá podstatnou část místnosti.

V předsíňce je místo i na další úložný prostor, tentokrát využívaný jako botník. Pocitovou součástí předsíně je chodba, která vznikla zbudováním kuchyňského bloku. Celou stěnu chodby překrývá ohromná vestavěná skříň, jejíž dveře se otevírají ve stylu harmoniky.

Byt disponuje překvapivě velkým úložným prostorem. Celá stěna v chodbě je tvořená vestavěnou skříní.

Byt disponuje překvapivě velkým úložným prostorem. Celá stěna v chodbě je tvořena vestavěnou skříní.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Hlavní úložný prostor je vybaven zásuvkami, policemi a vysokými skříněmi s šatní tyčí a sklopnou šatní tyčí. Je tu dokonce myšleno i na hobby majitelky - v rohu se našlo i místo na úzký oddíl, kam se pohodlně vejdou lyže i bag s golfovými holemi.

Zajímavý nápad postřehneme na stěně protilehlé skříni - velká černá tabule. Ta je plánována jako pohyblivý kalendář, plánovač, místo pro poznámky i fotky. Na tabuli se pochopitelně dá také psát křídou.

Je evidentní, že přestavba bytu, i když se jedná o byt opravdu maličký, může být vedena s vtipem a smyslem pro detail. Dokonce s minimálními nezbytnými stavebními zásahy dosáhneme maximálního efektu.

Autor návrhu: ing. arch. Miroslav Stach
Architektonické studio Boq architekti je specializované na interiéry malých bytů a návrhy rodinných domů v rámci celé České republiky. Ve svém portfoliu má mimo jiné také projekt ekologického města Green village v Saudské Arábii. Ateliér funguje od roku 1992.