Hlavní obsah

Při rekonstrukci pozměnili dispozici a propojili obývák s kuchyní

Co dělat v situaci, když už vás nebaví žít v provizóriu a necítíte se pohodlně ve vlastním bytě? Kdy je načase vzdát se části naspořených peněz a přesunout hodnotu tam, kde si ji užijete nejvíc? Pokud si kladete podobné otázky, měli bychom pro vás pár tipů, které by vám snad mohly usnadnit rozhodování.

Foto: Studio Area a časopis PANEL PLUS (9x)

Článek

Nejtěžší bude potlačit pocit, že na to nemáte a zapomenout na všechny doposud sesbírané zlozvyky. Když už se rozhodnete pro změnu, je nejdůležitější, abyste se v průběhu rekonstrukce zbytečně nestresovali a s výsledkem i cenou byli spokojeni. K tomu je nutné věnovat dostatek času přípravě a výběru zhotovitele.

Na první pohled se může zdát, že nejnižší konečná cena je pro vás nejvýhodnější. V zásadě to nemusí být chybné uvažování, ale rozhodně to neplatí pro každého zákazníka.

Dolaďte stávající stav s nově navrženým

Není tak časté, že se zákazník zbaví všeho, co má a na co je zvyklý. Je dost možné, že nedávno zakoupené věci se ani vám nebude moc chtít vyhazovat. Je tedy nutné zakomponovat je do návrhu.

V případě, uvedeném na fotografiích, měl investor výchozí stav poměrně obtížný. Měl totiž již zakoupené nové a kvalitní volně stojící elektrospotřebiče do kuchyně a velkou americkou chladničku. Sedačka a taburety byly rovněž k dispozici. Navíc byl prostor bez možnosti zásadnějších stavebních zásahů.

Respektovat vlastní vkus, životní styl a pohodlí

Nebojte se říct si, že se vám to nelíbí. Ono si soused také nepřestavěl obývák kvůli tomu, aby se líbil vám. Leda tak v staré české komedii. A naopak – to, že se vám současné trendy na obrázcích líbí, není to samé, že se vám v nich bude dobře žít.

Hledejte inspirace i kolem sebe, nejen v časopisech

Pokud zvolíte spolupráci s architektem, určitě je nejefektnější hned na začátku na rovinu diskutovat o tom, s čím je potřeba v prostoru počítat, k čemu máte emocionální vztah, čeho jste ochotni se vzdát a kolik máte na přestavbu peněz.

Strategie vyjednávání kupříkladu se stavební firmou a zatajování uvažované částky se nesporně mnoha lidem vyplatila, u projekce to ale neplatí. Architekt by v první řadě měl stát za vámi a projekt by se měl plánovat v reálných předpokladech. Za jistých podmínek je možné téměř cokoliv.

Dispozice rekonstruovaného bytu byla nevyhovující

Dispozice uváděného bytu byla vzhledem ke zvyklostem užívání nového majitele nevyhovující a bylo potřeba vybouráním části nenosných konstrukcí otevřít prostor obývacího pokoje a spojit ho tak s kuchyní.

Schéma přestavby

Původní vstup do kuchyně se tak stal nadbytečným a bránil umístění požadované větší kuchyně. Z toho důvodu jsme se rozhodli ho zazdít Ytongem.

Majitel si do bytu nastěhoval již zmíněné moderní nerezové spotřebiče a volně stojící americkou chladničku. Místa v kuchyni jsme tedy opravdu potřebovali hodně. Bylo nutné umístit do kuchyně i pračku s předním plněním.

Zakomponování spotřebičů

Problematické bylo do nové kuchyně zakomponovat spotřebiče tak, aby ladily se zbytkem dvířek a kuchyň působila kompaktním dojmem. Zvolili jsme materiál s barevností co nejbližší k povrchu spotřebičů.

Investor si přál koberec

Původní laminátová plovoucí podlaha v dekoru buk byla položena bez nivelace na mirelon v celém obývacím pokoji a byla ve špatném stavu, tedy bez možnosti dalšího využití. Po vybourání se musel podklad vyrovnat samonivelační stěrkou. Doporučili jsme montáž vinylové podlahy, která by se provozně i stylově hodila jak do obývacího pokoje, tak i do kuchyně.

Realizace však byla šita na míru investorovi a ten byl pevně rozhodnut pro koberec. Vzhledem k možnému brzkému poškození se položil volně - bez lepení, aby bylo snadné v budoucnu provést výměnu, případně nalepení jiné, vhodnější podlahoviny.

Posuvné skleněné dveře

V bytě jsme odstranili všechny původní zárubně a dveře, ty byly vyměněny za nové a do obývacího pokoje za posuvné skleněné dveře. Za televizní stěnou byla vytvořena kapsa, kam zajíždí. Dveře jsou z 10 milimetrů silného satinovaného kaleného skla, vyráběné na míru.

Razantní změny

Pro novou dispozici kuchyně i pro obývací pokoj byla provedena nová elektroinstalace. V souvislosti s tím bylo v bytě nutné provést opravu štukových omítek a kompletní malby.

Za sedačku a kuchyňskou linku si investor přál atraktivní obklad z kamenné mozaiky. Barvu jsme volili decentní krémově bílou, hodící se k barvám nábytku.

Za kuchyňskou linkou by použití tohoto materiálu nebylo praktické, a tak jsme kvůli snadnější údržbě zvolili lakované kalené sklo. Mozaika za sedačkou tak v bytě již neměla konkurenci a více vynikla.

Minimum dekorů a barev

V kuchyni tedy byly použity panty a kování Blum, korpusy s lamino desek výrobce Egger, dvířka bílé v lesku Fundermax. Kombinovali jsme v interiéru podle možností minimum dekorů a barev - lamino imitaci nerezu, bílou lakovanou mdf desku a sklo.

Materiály a barvy nábytku jsou sladěné s kuchyní. Úchytky a madla jsou nerezová a svítidla bílá, v nenápadném provedení.

Obloukový nábytek

Z ohýbané lakované MDF desky je vyroben obloukový nábytek. Detailem oblouků TV stěny a jídelního stolu jsme se přiblížili k detailům konferenčního stolku, který byl v bytě také již k dispozici.

Jídelní židle jsme volili cenově dostupné a co nejmíň nápadné, z průhledného plastu. Sedačku a taburety si pořídil sám investor. Veškerý nábytek byl vyroben na míru firmou Ordos s.r.o.

Vizitka
Studio AREA tvoří samostatně podnikající architekti, projektanti a grafici, kteří působí v Brně a úzce spolupracují v zájmu poskytování kompletních služeb v oblasti navrhování bytových i komerčních interiérů, projekčních a grafických služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám