Dominanta svátečního stolu

Černý kovový stojan na svíce ve tvaru srdce může skvěle posloužit i pro křehké aranžmá vytvořené z balzamovaných růží, zelených lístků čistce (Stachys byzantina, tzv. zaječích nebo jehněčích oušek) a malých bílých mušliček.

 

FOTO: Petr Horník, Právo

Aranžmá můžou doplnit buď vonné listy blahovičníku (eukalyptu), nebo dekorativní srdce, ozdobená nalepenými balzamovanými kvítky a lístky.

FOTO: Petr Horník, Právo

Víte, co je kokedama?

Něžné, jakoby schoulené v mechovém klubíčku (ale klubko lze vytvořit i z okrasné trávy) - to jsou jednoduché aranže, využívající japonskou dekoratérskou tradici, kterým se říká kokedama (v doslovném překladu z japonštiny - mechová koule).

FOTO: Petr Horník, Právo

Jak vytvořit kokedamu

Kořenový bal rostliny se zeminou nevložíme do květináče, ale ovineme mechem (případně okrasnou trávou), který zpevníme ručně upletenou síťkou (nebo omotáme tvarovacím drátem).

FOTO: Petr Horník, Právo

FOTO: Petr Horník, Právo

Tak zabráníme vypadávání zeminy z balu. V našem případě jsou kokedamy prostě svázány tvarovacím drátkem.

Kokedama může viset na háčku v prostoru nebo ji můžeme uložit do keramické misky. Nesmíme ale nikdy zapomenout na zálivku.

FOTO: Petr Horník, Právo

Se zálivkou opatrně

Zálivku provádíme přibližně jednou týdně: kokedamu postavíme do misky, do níž nalejeme odstátou vodu a necháme plně nasáknout. Posléze kokedamu na chvíli odstavíme, aby z ní přebytečná voda vykapala.

FOTO: Petr Horník, Právo

FOTO: Petr Horník, Právo

Vyjmeme ji a opět ji můžeme buď pověsit do prostoru, nebo vložíme zpět do suché ozdobné keramické misky. Četnost zálivky se pozná potěžkáním balu. Průměr kulového balu bývá 13-15 cm.

FOTO: Petr Horník, Právo

FOTO: Petr Horník, Právo

Květiny, které se obejdou bez vody

Na ozdobu srdcí jsme použili ručně vyráběné květiny, které se skládají ze skutečných květů pěstovaných v Africe, konkrétně v Keni.

FOTO: Petr Horník, Právo

Patentovaný proces dehydratace a následného balzamování umožňuje květům uchovat si dlouhodobě stejné vlastnosti jako v přirozeném stavu, čili zachovají si barevnost a svěžest třeba i na několik let.