Hlavní obsah

Potěšte svou polovičku originální květinovou aranží

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blížící se svatý Valentýn může být dobrým důvodem, jak potěšit naše lásky. Stačí malé kouzlo uvité z květin, fantazie a šikovnosti, a malý důkaz něžných citů dostane konkrétní formu i tvar. Nechte se inspirovat aranžemi, které pro vás exkluzivně připravil přední český florista Pavel Hruška.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Dominanta svátečního stolu

Černý kovový stojan na svíce ve tvaru srdce může skvěle posloužit i pro křehké aranžmá vytvořené z balzamovaných růží, zelených lístků čistce (Stachys byzantina, tzv. zaječích nebo jehněčích oušek) a malých bílých mušliček.

Foto: Petr Horník, Právo

Aranžmá můžou doplnit buď vonné listy blahovičníku (eukalyptu), nebo dekorativní srdce, ozdobená nalepenými balzamovanými kvítky a lístky.

Foto: Petr Horník, Právo
Víte, co je kokedama?

Něžné, jakoby schoulené v mechovém klubíčku (ale klubko lze vytvořit i z okrasné trávy) - to jsou jednoduché aranže, využívající japonskou dekoratérskou tradici, kterým se říká kokedama (v doslovném překladu z japonštiny - mechová koule).

Foto: Petr Horník, Právo

Jak vytvořit kokedamu

Kořenový bal rostliny se zeminou nevložíme do květináče, ale ovineme mechem (případně okrasnou trávou), který zpevníme ručně upletenou síťkou (nebo omotáme tvarovacím drátem).

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Tak zabráníme vypadávání zeminy z balu. V našem případě jsou kokedamy prostě svázány tvarovacím drátkem.

Kokedama může viset na háčku v prostoru nebo ji můžeme uložit do keramické misky. Nesmíme ale nikdy zapomenout na zálivku.

Foto: Petr Horník, Právo

Se zálivkou opatrně

Zálivku provádíme přibližně jednou týdně: kokedamu postavíme do misky, do níž nalejeme odstátou vodu a necháme plně nasáknout. Posléze kokedamu na chvíli odstavíme, aby z ní přebytečná voda vykapala.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Vyjmeme ji a opět ji můžeme buď pověsit do prostoru, nebo vložíme zpět do suché ozdobné keramické misky. Četnost zálivky se pozná potěžkáním balu. Průměr kulového balu bývá 13-15 cm.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Květiny, které se obejdou bez vody

Na ozdobu srdcí jsme použili ručně vyráběné květiny, které se skládají ze skutečných květů pěstovaných v Africe, konkrétně v Keni.

Foto: Petr Horník, Právo

Patentovaný proces dehydratace a následného balzamování umožňuje květům uchovat si dlouhodobě stejné vlastnosti jako v přirozeném stavu, čili zachovají si barevnost a svěžest třeba i na několik let.

Řekněte to květinou

Narcis - Koho by neupoutala tvá krása?

Narcis žlutý - Závidím každému, na něhož pohlédneš

Hyacint - Miluji tě, srdce mé náleží jen tobě, jsi skvělá/skvělý

Růže jasně červená - Jsem velmi blažen tvojí láskou

Růže červená - Náležím zcela tobě

Růže oranžová - Toužím po tobě

Růže - Vyznávám ti lásku

Růže rudá - Miluji tě

Růže růžová - Jsi krásná 

Reklama

Výběr článků

Načítám