Byty v panelových domech jsou si v mnoha případech podobné doslova jako vejce vejci. O to zajímavější bývá sledovat jejich rekonstrukce, kdy doznávají zásadních změn a navzdory okolní uniformitě získají svoji osobitou tvář.

Některé realizace pak ještě dokážou překročit hranice našich představ, co všechno by bylo v rámci takové modernizace možné.

Někdy stačí málo

Jak na to? Našli bychom asi velmi málo bytů, u kterých bychom mohli jejich původní dispoziční řešení označit jako ideální. V mnoha případech přitom stačí poměrně malé stavební úpravy a nové vybavení bytu, abychom získali bydlení na docela jiné úrovni.

Byt potřeboval „omladit“

Mladý pár se dvěma menšími dětmi se přestěhoval do většího nezrekonstruovaného bytu v Litoměřicích. Manželům byt svou velikostí 74 m² vyhovoval, byl však v zastaralém stavu, který nutně potřeboval omlazovací kúru.

Půdorysy

Půdorysy

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Na pomoc pro návrh interiéru si Eva s Pavlem přizvali architektku Zuzanu Strouhalovou, která spolu s kolegou, architektem Josefem Burkovským vytvářela novou podobu bytu .

Měli poměrně jasné požadavky

Myšlenka rekonstrukce dozrávala  u mladých manželů postupně. Nejdůležitější nebyla ani tak otázka kdy, jako spíše jak. Mladí manželé měli poměrně jasné požadavky, které by měla rekonstrukce splňovat. Od prvních úvah bylo jasné, že se pokusí využít služeb architekta.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Spolupráci si mladí manželé nemohli vynachválit. „Velmi se nám líbily již samotné návrhy nového řešení. Vůbec přitom nevadilo, že jsme měli jen rámcovou představu o dostatku světla a prostoru – všechno ostatní jsme již nechali na jejich návrzích. Dnes, když bytem procházíme, se nám to všechno zdá už tak samozřejmé, že se nám ani nechce věřit, že jsme ještě nedávno bydleli v bytě s typickým panelákovým řešením,“ vrací se do doby před rekonstrukcí Pavel.

Umakart musí pryč

Jako u většiny starých panelových bytů bylo třeba odstranit umakartové jádro. Byt byl v dispozici 3+1, kde obývací pokoj byl oddělený od kuchyně, do které se šlo krátkou chodbičkou z předsíně. Do ložnice se pak vstupovalo přes kuchyni a do dětského pokoje z chodby.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

„Co se týče dispozice, manželé si přáli zrušit chodbičku vedoucí do kuchyně a o tento prostor zvětšit budoucí koupelnu. Část příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem chtěli zrušit. Protože i samotná chodba byla velice úzká, navrhli jsme posunutí jedné obývací stěny, a tím se nám předsíňový prostor zvětšil, avšak na obývacím pokoji to ani není znát.“ říká Zuzana Strouhalová a shrnuje hlavní stavební úpravy. Ložnice i dětský pokoj zůstaly na svém místě.

Soulad barev

Eva a Pavel jsou velmi sportovně založení lidé,kteří mají rádi přírodu a příjemné tlumenější tóny, navozující pocit útulnosti, nic extravagantního. Líbí se jim také jednoduchost, čisté linie. Proto se interiér ladil víceméně do kombinace odstínů hnědé a béžové s bílou pro odlehčení.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

V celém bytě se vyměnila podlaha za novou plovoucí podlahu ve světle hnědém odstínu. Zásadním výrazovým prvkem je béžový obklad na zadní stěně v obývacím pokoji, který je pro větší efekt osvětlen shora. Ten je doladěn sytě hnědým odstínem, který je použit na vedlejší stěně.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Benátský štuk v kuchyni

V rekonstruované kuchyni je umístěna světlá linka kombinovaná s tmavší pracovní deskou a béžovým benátským štukem. Pozornost si zaslouží také umístění vestavěných spotřebičů. Jídelní stůl je také z tmavšího dřeva a k němu, jako oživující prvek, jsou přisunuty zelenkavé židle s kovovou konstrukcí.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Velkoformátové obklady v koupelně a na WC

Koupelna i toaleta, jak je patrné z plánku rekonstrukce, zůstaly oddělené. Pro velkorysejší dojem se použily v obou místnostech velkoformátové obklady také v krémových a hnědých odstínech.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Pro optické zvětšení koupelny a modernější dojem je zde umístěno veliké zrcadlo. Chodba je díky minimálnímu přístupu přirozeného světla laděna do kombinace bílých stěn a nábytku a světle šedé podlahy.

Barevné ladění v pokoji dětí

„Dětský pokojíček obývají holčička s chlapečkem, a proto jsme spravedlivě rozdělili prostor na dvě poloviny, kdy jedna je laděná do růžova a druhá do světle modra,“ vysvětluje architektka. V pokojíku mají svou šatní část, postýlky a pracovní stolky, které zanedlouho plně využijí.

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

FOTO: Zuzana Strouhalová, časopis PANEL PLUS

Tady se příjemně bydlí

Ložnice dospělých je pojata také v přírodních odstínech a je zde pouze světlá postel a přiměřeně velká šatní skříň. Celý prostor se dispozičními úpravami otevřel, prosvětlil, provzdušnil. Přitom zůstal útulným místem, kde se mladé rodině příjemně bydlí.