Hlavní obsah

V Olomouci začal podzimní veletrh Flora

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny, květin a školkařských výpěstků představuje od čtvrtka na olomouckém výstavišti podzimní zahradnický veletrh Flora. Na největší akci svého druhu v ČR se přihlásilo 112 vystavovatelů. Souběžně s ní se na výstavišti koná i festival gastronomie a nápojů Olima a podzimní zahradnické trhy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Podzimní veletrh Flora je největší tuzemskou přehlídkou ovoce a zeleniny.

Článek

V hlavní expozici nazvané Paleta barev se pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy představují v centrálním výstavním pavilónu A nejlepší domácí pěstitelé ovoce a zeleniny.

„V době, kdy zájem o domácí produkty stoupá, návštěvníky určitě potěší velká přehlídka odrůd českého česneku, či přehlídka kysaného zelí profesionálních tuzemských zpracovatelů,“ řekl novinářům manažer veletrhu Vojtěch Zahradník.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

První návštěvníky podzimního veletrhu Flora obdarovávali malí Hanáci v krojích jablky.

Na své si podle něj přijdou i děti, pro něž je v pavilónu připravena kreslířská soutěž, spatřit tu je možno i tradiční soutěžní aranžmá květin. Tentokrát 21 špičkových floristů soutěžilo v aranžování podzimních věnců a zdobení typického podzimního plodu - tykví.

V pavilónu G je instalována společná expozice členů Českého zahrádkářského svazu. Nabízí přehlídku krajových odrůd ovoce, různých druhů zelenin či včelařské produkty. Nechybí tu ani tradiční zahrádkářská poradna či moravský sklípek s víny a burčákem,“ uvedl Zahradník. Specialitě podzimní výstavy, ovocným školkařským výpěstkům, vyhradili pořadatelé už tradičně venkovní plochy výstaviště.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Podzimní veletrh Flora je největší tuzemskou přehlídkou ovoce a zeleniny.

Na podzimní Floru se tradičně těší i gurmáni, které ani letos nezklame již 16. ročník festivalu gastronomie a nápojů Olima. Patří mu pavilón E a část galerie pavilónu A. Svou nabídku potravin tu prezentuje 37 vystavovatelů z Česka a Slovenska.

Nechybí přitom ani četné ochutnávky různých pokrmů. „Zájemci se mohou těšit například na štrůdlování s ukázkami zajímavých receptů, barmanskou show, či na Tajemství dědečkovy kuchyně a jiné speciality. Pro laickou veřejnost jsme připravili i Dny moravských vín. Za přítomnosti sommeliéra budou moci lidé ochutnat vína jednotlivých vinařských podoblastí Moravy,“ poznamenala manažerka Olimy Jana Jirovská.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Mezi prvními návštěvníky podzimního veletrhu Flora byli mj. i žáci Základní školy Trávníky v Otrokovicích, která má jako jedna z mála v Česku vlastní přírodní zahradu, v níž nechybějí ani ovocné stromy.

Seznámit se budou moci návštěvníci mj. i s výrobky čerstvě na festivalu oceněnými titulem Regionální potravina Olomouckého kraje 2011 a Top výrobek Olomouckého kraje. Během festivalu budou oficiálně vyhlášeny také výsledky soutěže o nejlepší ovocný destilát Flora košt, do níž letos pěstitelé z Česka a Slovenska přihlásili 325 vzorků. Vítězné i ostatní moky budou moci okoštovat i návštěvníci Olimy.

Na podzimní zahradnické trhy se přihlásilo 157 vystavovatelů, kteří v pavilónu H a na volných plochách nabízejí pestrý sortiment květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Souběžně s podzimním veletrhem Flora probíhají na olomouckém výstavišti i zahradnické trhy.

Součástí akcí na výstavišti je i doprovodný program. Jeho brány budou v době konání výstavních akcí otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do 17 hodin. Volné chvíle si mohou návštěvníci zpestřit návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady Výstaviště Flora, které jsou pro ně otevřeny zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám