Hlavní obsah

V klání o titul Nejlepší z realit bodovaly i mimopražské projekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podvanácté vybírali v Praze odborníci nejlepší projekty realitního trhu v tuzemsku. O titul "Nejlepší z realit" soutěžilo 25 staveb a letos mezi nimi výrazně bodovaly i mimopražské projekty. "Je to potvrzením toho, že kvalitní development se neomezuje pouze na hlavní město," uvedl předseda odborné poroty Tomáš Drtina.

Článek

Do soutěže se mohly přihlásit veškeré stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2009. Oproti loňskému roku se jich letos přihlásilo téměř o polovinu méně, což bylo podle Drtiny způsobeno vlivem ekonomické krize.

Projekty soutěžily ve čtyřech kategoriích, mimo to porota udělovala zvláštní cenu za významný přínos realitnímu trhu a nejlepší projekt zvolila i laická veřejnost. Porota hodnotila kvalitu projektů, výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení i kvalitu realizace.

Nejsilněji zastoupenou kategorii rezidenčních projektů, do níž se přihlásilo celkem 14 soutěžících, zcela ovládl projekt Zelené Město na pomezí Prahy 9 a Prahy 3. Porota u něj ocenila zejména bezchybné propojení všech atributů moderního bydlení.

Za kategorii nových administrativních center si prvenství odnesli realizátoři Amazon Court v Praze 8. Centrum zaujalo porotu hlavně originálním vnitřním řešením umožňujícím nadstandardní pracovní prostředí i za architekturu, díky níž se podle porotců řadí budova k dominantám Prahy 8.

Mezi obchodními centry zazářila 4. fáze Olympie Brno. Projekt získal prvenství za naplnění vize formulované již v 90. letech minulého století. Jde o největší mimopražský nákupně-zábavní komplex, který svou šíří, pestrostí a kvalitou nabídky překračuje hranice Jihomoravského kraje.

Nejlepším v kategorii hotelů se stal Wellness & spa hotel Augustiniánský dům v Luhačovicích, který získal cenu za citlivou revitalizaci novorenesančního objektu a za výjimečný design.

Zvláštní cenu poroty získalo Centrum Černošice u Prahy za přiměřené urbanisticko-architektonické řešení a vytvoření "živoucího centra" Černošic.

U laické veřejnosti, která mohla hlasovat prostřednictvím stránek soutěže, zvítězil karlovarský projekt Rezidence Královská vyhlídka.

Nad soutěží drží záštitu Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Ta také uděluje speciální cenu, kterou získalo Centrum Paraple za vybudování přístavby Centra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám