Hlavní obsah

Jak dostat nebezpečné plísně v domácnosti pod kontrolu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plíseň v bytě je velký problém, který bychom neměli podceňovat. Při dlouhodobém pobytu v místnostech zasažených plísněmi nám hrozí vleklé zdravotní problémy. Ani z estetického hlediska není výskyt plísní přijatelný. Naštěstí v boji proti nim existují účinní pomocníci.

Článek

Plísně se rozmnožují a rozšiřují sporami, které se vzduchem přenášejí na velké vzdálenosti a jejich vdechování u citlivějších jedinců vyvolává průduškové astma nebo alergickou rýmu.

Kromě toho plísně do ovzduší uvolňují těkavé látky (např. ketony, aldehydy, estery aj.), které způsobují bolesti hlavy, dráždí oči, pokožku a poškozují sliznice dýchacích cest. Vdechování těkavých látek a spor z plísní je nebezpečné i pro těhotné ženy.

Je zajímavé, že plísně k životu nepotřebují světlo ani kyslík, pouze vlhkost a daří se jim i v prostředí, kde se teplota pohybuje mezi 18-28 °C. V takových podmínkách vzniká během pouhých pěti dnů z jedné spory další miliarda nových spor.

Riziková místa v domácnosti

V bytech a domech se plísně nejčastěji vyskytují na stěnách, tapetách, podlahových krytinách, na dlaždicích či ve spárách mezi nimi, výjimkou není ani nábytek.

Na povrchu vnitřních stěn se plísně zpočátku projevují jako ztmavlá a zavlhlá místa, v konečné fázi mohou být až černá. Kromě toho mohou mít podobu také různě barevných nárostů - od bílých přes zelené až po černé.

Proč se plísně objevují

Hlavně v důsledku zvýšené vlhkosti vzduchu, nebo mohou být projevem různých stavebních závad, jako je zatékání dešťové vody či nevhodně zateplený objekt. Důvodem výskytu plísní může být i havárie prasklého vodního potrubí nebo vytopení sousedy.

Nejčastějším zdrojem zvýšeného výskytu vlhkosti v místnostech je vaření, praní a sušení prádla, sprchování - tedy činnosti, při nichž vzniká vodní pára.

Co musíme udělat

V boji proti plísním je důležité dostatečně větrat a udržovat teplotu alespoň na 20 °C. Místnosti bez oken, jako jsou spíže nebo skříně vestavěné do zdi, je vhodné opatřit větracím systémem. V případě kuchyně a koupelny by to měla být samozřejmost. Když je příčinou výskytu plísní nějaká ze stavebních závad, je nutné odstranit nejen plíseň, ale co nejdříve i tuto stavební závadu, jinak se opakovanému výskytu plísně nevyhneme.

Jak plíseň odstraníme

V případě, že se v bytě plíseň objevila např. v důsledku vyšší koncentrace vlhkosti ve vzduchu a nezasahuje velké místo, můžeme ji zlikvidovat svépomocí - např. protiplísňovými prostředky.

Platí důležité pravidlo: plísně odstraňujeme vždy za mokra, aby nedocházelo k jejich rozprašování a vdechování mikročástic. Postižené místo nejdříve postříkáme, necháme přípravek podle doporučení výrobce působit a poté kartáčem nebo hadrem plísně z povrchu mechanicky odstraníme. Při silném napadení plísní tento postup několikrát opakujem.

Jak předejdeme výskytu plísní
Cirkulací vzduchu, která přispívá k přirozenému vysušování prostor. Větráme proto často a dostatečně intenzivně. Místnosti bez oken opatříme větracím systémem.
Dodržováním správné teploty v bytě. Málo větrané a nedostatečně vytápěné prostory jsou ideálním místem pro plísně.
Udržováním ideální vlhkosti, která by neměla přesáhnout 60 %. Vlhkost vzduchu se má pohybovat mezi cca 30-50 %.
Pravidelným úklidem a důsledným vyhazováním odpadkového koše. Běžně také odmrazujeme, myjeme a dezinfikujeme chladničky a mrazničky.
Kontrolováním stavu střešní krytiny kvůli zatékání dešťové vody, funkčnosti okapů a dešťových svodů.
Pravidelnou kontrolou rozvodů vody a kanalizace. Nezapomínáme ani na kontrolu ústředního topení (kvůli úniku vlhkosti v oblasti kohoutků).
Umisťováním nábytku alespoň 5 cm od stěn. Pak bude kolem zdí i nadále proudit vzduch.
Přidáváním preventivních přípravků do vodou ředitelných nátěrových hmot, barev a jiných minerálních stavebních materiálů. Aplikujeme jak v bytových, tak v nebytových prostorách. Účinnou ochranu před plísněmi zajišťuje i v místech s extrémními podmínkami - např. vývařovny, prádelny apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám