Hlavní obsah

V Saúdské Arábii se má stavět další kilometr vysoký mrakodrap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

V saúdskoarabském přístavu Džidda u Rudého moře se má stavět tisíc metrů vysoký mrakodrap a kolem něho rozsáhlé obchodní a rezidenční středisko, vše v hodnotě 26,6 miliardy dolarů (asi 530 miliard korun).

Článek

Oznámila to skupina Kingdom, která patří zadavateli stavby, saúdskému princi Valídu bin Találovi. Princ Valíd patří k saúdskoarabské vládnoucí rodině a je to jeden z nejbohatších lidí na světě. Jeho jmění bylo loni odhadováno v přepočtu na 350 miliard korun. Bude to nejvyšší budova na světě.

Mrakodrap Kingdom a okolní Jeddah (Džidda) Kingdom City mají stát poblíž mezinárodního letiště tohoto města na celkové rozloze 23 kilometrů čtverečních. V mrakodrapu má být mimo jiné superluxusní hotel. Momentálně nejvyšší budovou světa je Burdž Dubaj v Dubaji, která zatím dosahuje výšky 800 metrů, ale ještě není dokončena.

Loni na jaře bylo ovšem oznámeno, že Valíd chce v Džiddě postavit budovu s názvem Mile High Tower, která by měla být vysoká míli, tedy asi 1600 metrů. Letos však přišly zprávy, že vzhledem k finanční krizi od toho upustil. Nedělní zpráva AFP neupřesňuje, zda projekt kilometrové "Kingdom Tower" je okleštěný projekt "Mile High Tower", nebo zda jde o nezávislý plán.

V Dubaji také plánují další mrakodrap s názvem Nakheeel Tower. Mrakodrap bude přes jeden kilometr vysoký a bude mít více než 200 podlaží. "Kilometrová výška budovy představuje neuvěřitelný průkopnický design. Boříme hranice udržitelného designu,“ pyšnil se loni Chris O´Donnell z managementu developerské firmy.

Podle O´Donnella projekt Nekheel Toweru zabere dalších deset let, možná i více, než bude dokončen. Ovšem v lednu byl projekt pozastaven, a to minimálně do června příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám