Hlavní obsah

Na Litoměřicku vzniká nízkoenergetický dům z konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do svých třiceti let žil dvaačtyřicetiletý Petr Žáček z Podviní na Litoměřicku běžným životem svých vrstevníků. Staral se o rodinu a rozmnožoval majetek. Pak však nastal zlom. "Pochopil jsem marnost stálého honění se za něčím, za novým autem, bytem, lepší dovolenou. Rozvedl jsem se, koupil pozemek se zahradní chatou a už devátým rokem se snažím postavit nízkoenergetické obydlí z technického konopí, které si sám pěstuji," řekl Žáček.

Foto: ČTK

Petr Žáček z Podviní na Litoměřicku se již devátým rokem snaží postavit nízkoenergetické obydlí z technického konopí (na snímku). Původně patrová elipsovitá stavba zůstane jen přízemní garsonkou s rozlohou 33 metrů čtverečních obytné plochy.

Článek

Stejně jako mnoho průkopníků před ním, také Žáček se k cíli propracovává cestou značně trnitou. Za pěstování konopí jej dokonce potrestal soud, odešel s roční podmínkou.

"Od roku 2002 jsem bojoval s úřady, zahájily řízení o odstranění stavby. Z jejich pohledu měli úředníci pravdu. U nás je totiž všechno unifikované, není místo pro realizaci neortodoxních nápadů. Potřebujete například certifikát na stavební materiál, v mém případě konopí. Takový certifikát vám ale nikdo nevystaví. Navíc experimentuji, vůbec nevím, jak to dopadne," uvedl Žáček.

Metoda pokusů a omylů

Staví prý metodou pokus - omyl, už dvakrát dům rozebral. Konopí začalo například ve zpevňující směsi jílu a hlíny hnít. "Snažím se totiž o něco, co zatím na planetě není. Přitom konopí provázelo lidstvo od prvopočátku. Člověk žil v souladu s přírodou, co si z ní bral, jí i vracel. Později ale zvítězila ropná lobby, což odstartovalo současnou nezřízenou a zbytečnou spotřebu," vysvětlil Žáček.

Za jakých podmínek můžete pěstovat konopí
Technické konopí se může v ČR pěstovat, pokud obsahuje méně než 0,2 procenta omamné látky THC. Příznivci zakázané marihuany užívají konopí indické - Cannabis indica, které obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace THC.
Nad 100 m2 má pěstitel ohlašovací povinnost celnímu orgánu

Na adresu pracovníků stavebního úřadu však Žáček nakonec nešetří chválou. Na konci loňského roku totiž získal pro svůj experiment stavební povolení. Má tak nyní pět let na to, aby jedinečný projekt dokončil.

"Cílem je, aby dům vyhřálo jen mé tělo, za rok bych měl spotřebovat maximálně pět metrů krychlových dřeva, což představuje asi 6000 korun. Dům je atypický i svým elipsovitým tvarem s komínem uprostřed střechy. Kromě vytápění dřevem v litinových a kachlových kamnech počítám i s fotovoltaickou elektrárnou. Kolektory umístím na střechu sousedního zahradního domku, který je mi už 12 let domovem," doplnil.

Stavbě konopného domu podřídil vše. Díky znalosti důležitých řemesel vše dělá sám, pomáhá mu jen syn a kamarádi. Budování domu věnuje minimálně 100 dní v roce, ve zbylém čase vydělává na živobytí příležitostnými pracemi. "Dřu jako nádeník, někdy ani nemám na pivo. Ale jsem spokojený. Televizi nemám, noviny čtu jen pěkně uleželé. Posílá mi je teta na podpal," směje se.

Ústupky úřadům

Ústupkem úřadům je kromě umělohmotné střechy domu i jeho velikost. Původně patrová stavba zůstane jen přízemní garsonkou s rozlohou 33 metrů čtverečních obytné plochy. Pokud se mu dílo zdaří a dům bude uživatelný při minimálních nárocích na energie, chce Žáček svou zkušenost předávat dál.

"Nebudu žádat o patent, každému, kdo bude chtít postavit dům z konopí, velmi rád předám kromě cenných zkušeností i veškerou dokumentaci a výkresy, jež jsem musel kvůli stavebnímu povolení vypracovat. V současné době spotřebuji veškerou úrodu konopí na stavbu, v budoucnosti bych chtěl z konopí vyrábět nábytek a zahradní domky pro děti," dodal.

Technické konopí ve stavebnictví
• konopí se v Česku pěstuje legálně již deset let
• je pevné, trvanlivé, ekologické a levné
• použítí: izolace střech, podlah, výroba nábytku, omítky, podlahy, tvárnice

Svou stavbu po dokončení oceňuje na zhruba 800 000 korun, konopný dům s kuchyní a třemi místnostmi podle něj vyjde na asi milion korun. "Už to je velmi výrazně méně než běžný rodinný dům, hlavní úsporu ale představuje samotný provoz domu z konopí. Navíc krásně voní, vůně je jedním z nejdůležitějších atributů nové architektury," dodal experimentátor.

Technické konopí má mnoho způsobů využití

Pěstování energetických rostlin zažívá celosvětový boom. V tomto ohledu by se mohlo konopí stát významnou plodinou, protože vyprodukuje na jednom hektaru proti rychle rostoucím dřevinám (vrba, topol ap.) až pětinásobek dřevní hmoty s nižšími náklady na ošetřování.

Textilie

Konopné vlákno se používá především k výrobě lan, motouzů, hadic, speciálních obuvnických nití, pro výrobu koberců, plachtovin, pytlů, dekoračních a potahových tkanin.

Z jemného vlákna, popřípadě smíchaného s bavlnou, vlnou, lnem nebo umělými vlákny, se vyrábějí letní oblekové tkaniny, košiloviny, kanafas aj. Tyto textilie se vyznačují zejména odolností proti hnilobě, pevností a trvanlivostí.

Papír

Sortiment papíru vyráběný z konopí se vyznačuje vysokou pevností a odolností proti vodě - tradičně se z konopného papíru vyrábějí bankovky. V České republice se konopí používá k výrobě výhradně cigaretového papíru.

Pazdeří

Při zpracování konopných stonků vzniká velké množství dřevitého odpadu - pazdeří, které se stalo cennou surovinou pro výrobu lisovaných deskových výrobků. Příprava pazdeří je jednoduchá v tom, že je prováděno jednoduché čištění a dosušování. Vyrobené desky mají významné místo jako konstrukční materiál v nábytkářském průmyslu pro svoje výborné mechanické vlastnosti.

Zbytky se využijí

Odpadový materiál, ale také konopné listy, které tvoří asi 10 – 20 % hmotnosti celé sklizně, je zpracovatelný na výrobu přírodních lepidel nebo dusíkatých organických hnojiv.

Reklama

Související články

Nad Malibu roste dům ze starého Boeingu 747

V sousedství už stojí dům, který podle vědců vypadá jako urychlovač částic, a opodál je další, který spočívá na válcovité věži a vypadá jako létající talíř....

Výběr článků

Načítám