Hlavní obsah

Místa s pochybnou pověstí na Praze 13

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekonečná bludiště ulic mezi bloky panelových sídlišť přecpaná parkujícími vozy, fetující mládež. Takový obraz skýtá podle názoru většiny zdejších obyvatel dnešní Praha 13, na první pohled moloch několika tuctových pražských sídlišť.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Jedním z vyhlášených míst rušení nočního klidu ve třináctém obvodu je tento Sport bar (Suchý Vršek) v Nových Butovicích.

Článek

Podle ředitele Městské policie v Praze 13 Hynka Svobody jsou dnes v jeho rajónu největším rizikem pro obyvatele vykradači aut a bytů. „V poslední době se nám zde ale opakovaně, byť nepravidelně, objevují i případy násilné trestné činnosti. Někdo tady přepadává děti vracející se ze škol,“ varuje Svoboda.

K zatím poslednímu případu loupežného přepadení podle ředitele strážníků došlo minulý týden, kdy neznámý muž přepadl žáka školy v Kuncově ulici.

„Pachatele série předchozích přepadení před asi dvěma měsíci už ale policie dopadla,“ řekl Právu Svoboda.

Stoupá i počet vykradených aut

Jak podotkl, doufá, že díky přijatým opatřením nebude dlouho unikat ani tento loupežník. Svobodův názor na neuspokojivý stav pouliční drobné kriminality se plně shoduje s názory zdejších obyvatel.

„Kromě tragické dopravní situace mi vadí stoupající počet vykradených aut na našem sídlišti. Nejvíce takových případů se stane během noci,“ postěžovala si Právu učitelka Jana Dulková z Velké Ohrady.

Zloději se do bytů vloupávajím přes balkóny

Jak dodala, přes den, kdy se celé sídliště vylidní a jeho obyvatelé odjedou za prací do centra města, se zase na zdejší „betonové králíkárně“ pilně vykrádají byty. „Zloději se už spíše než dveřmi vkrádají přes balkóny, a to i ve vyšších patrech,“ tvrdí Dulková.

Její sousedka Jana Tuniská jí dává za pravdu. „Auto už mi vykradli dvakrát. Podruhé jsem to už ani nehlásila, policie stejně nikdy nikoho nechytne,“ tvrdí Tuniská. Souhlasí i s názorem Dulkové na vykrádání bytů.

„My jsme si kvůli tomu dokonce pořídili a vycvičili bojového psa. Mříže na oknech sice může zloděj přepilovat, ale ne s ovčákem zakousnutým v zadku,“ pochvaluje si Tuniská.

Velkým problémem zůstávají narkomani a opilci

Dalším velkým problémem Prahy 13 jsou podle Svobody také narkomani a opilci, rušící hlavně noční klid v okolí vyhlášených barů a sídlištních diskoték. Některé z těchto oblíbených „štaflů“ pražské drogové scény jsou už tak známé, že je podle exkluzivních informací Práva monitoruje protidrogová brigáda.

Opilci po sobě podle ředitele strážníků zase často nechávají spoušť v podobě rozmlácených autobusových nebo tramvajových zastávek a poničených stanic metra.

„Když na své cestě někoho potkají, neváhají ho přepadnout a zbít,“ přitakává Dulková. Podle ní k takovým přepadením dochází mimo jiné i v podchodu pod silnicí, napůl cesty mezi stanicí metra Nové Butovice a obchodním a multifunkčním centrem.

Místa s pochybnou pověstí
Narkomanivestibul stanic metra Stodůlky a Luka, včetně jejich okolí a nákupního střediska, Laudova 1000, podnik Golden Horn
Rušení nočního klidu, řádění opilců, rvačkySuchý vršek 2122, restaurace Na Vyhlídce, diskotéka Nonstop Brooklyn na Šostakovičově náměstí ve Stodůlkách, KD Mlejn v Kovářově ulici ve Stodůlkách, Makovského 1179, Sportovka, vestibul metra Lužiny, podchod u OC Galaxie
BezdomovciNa Chobotě, konečná tramvají Makovského, vestibul metra Stodůlky, stanice metra Luka a blízké obchodní centrum
Kontaktní místo zlodějů a vykradačů autdiskotéka Nonstop Brooklyn ve Stodůlkách

Reklama

Související témata:

Související články

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná...

Praha 8 vábí drobné zloděje a bezdomovce

I když se pověst zvláště dolní, „povltavské“ části pražského osmého obvodu po zničujících povodních v roce 2002 do jisté míry zlepšila, mezi lidmi stále...

Výběr článků

Načítám