Hlavní obsah

Husákovo 3+1 v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dům umění města Brna se od čtvrtka pyšní neobvyklou výstavou architektury a bytového designu. Návštěvníci se mohou přijít podívat na úspěšnou a do detailů propracovanou výstavu Husákovo 3+1 z produkce studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. A neměli by minout ani výstavu Slavné moravské vily. Obě expozice potrvají do 30. prosince.

Článek

Výstava Husákovo 3+1 mapuje dosud poměrně opomíjený fenomén masové bytové výstavby a uniformního bytového designu v 70. letech minulého století. Návštěvník si může projít repliku bytu v panelovém domě typu VVÚ-ETA o velikosti 3+1 (poněkud stísněného). A pokochat se samozřejmostmi tehdejšího bydlení včetně sektorového nábytku, sifonové láhve a dominantního televizoru v obýváků.

Husákovo 3+1, které bylo v Praze zahájeno v rámci přehlídky Designblok, bylo nejúspěšnější výstavou ve školní galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Vidělo ji bezmála 4000 lidí.

Expozice Slavné jihomoravské vily navazuje na úspěšnou výstavu o brněnské vilové architektuře. Mapuje 50 pozoruhodných staveb v kraji, mimo jiné například někdejší sídlo cukrovarníka Bauera v Hrušovanech projektované Adolfem Loosem. Řadu zajímavých objektů našli kurátoři například v Kyjově či Znojmě. Expozici doprovází stejnojmenná knižní publikace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám