Hlavní obsah

Okno je oko do bytu

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna mohou vydržet deset, ale i padesát let. Záleží na kvalitě materiálu, ze kterého jsou okna vyrobena. Pokud někdo nabízí podezřele levná řešení, je dobré se mít na pozoru. Neméně důležitý je také servis, který je výrobce schopen nabídnout.

Článek

Každý dodavatel oken by měl doložit certifikát kvality a příslušný atest. Zákazník by se měl dotazovat i na použité technologie při výrobě, materiály a rovněž na zkušenost dodavatele s montáží. Nepodstatný není ani údaj o době působení výrobce či prodejce oken na trhu, dodavatelé uvádějí na svých webových stránkách také reference na zákazníky.

Jak zjistit úroveň hluku

Ještě předtím, než se rozhodnete objednávat okna, měli byste vědět, jaká úroveň hluku je v okolí vašeho domu. Pokud byste totiž nainstalovali okna bez toho, aniž byste znali konkrétní hodnoty, může se stát, že vás bude hluk obtěžovat i nadále.

Pokud bydlíte na rušnějším místě, dbejte na parametry vašich oken. Foto www.okna.cz

Abyste znali úroveň hluku, můžete si nechat vytvořit studii na hluk, kterou zpracuje akustik nebo specializovaná firma. Změření hodnoty hluku a vytvoření studie přijde na za zhruba čtyři a půl tisíce až deset tisíc. Měření má smysl spíš u větších domů. Úroveň vnímání hluku je navíc u každého člověka subjektivní, na což je nutné dbát rovněž.

Pokud již máte změřenou úroveň hluku a vybrána okna s vyšší tlumící úrovní, je nutné si uvědomit, že není třeba použít ve větších domech všechna okna se stejnými skly. Skla o větší tloušťce tabule stačí nainstalovat například pouze u oken do ulice. Na tuto skutečnost by vás měl solidní prodejce upozornit.

Reklama

Související témata:

Související články

Plastová okna jsou stále oblíbenější

Plastová okna jako fenomén vtrhla do našich domácností. Především díky revitalizaci panelových domů se dostala na první místo co do oblíbenosti i ceny. Užitné...

Chytré bydlení šetří čas i energie

Moderní, technologicky vyspělý dům či byt, který přináší uživateli komfort a je připraven neustále reagovat na technologický vývoj. Světla, která můžete...

Kreativně proti obtížnému hmyzu

V letním období díky horkému počasí často necháváme otevřená okna. Kvůli tomu se ale v našich domácnostech objevují i nezvaní hosté - mouchy a jiný létavý...

Výběr článků

Načítám