Hlavní obsah

Upravený Fiat 500 nabízí možnost nastavit výkon motoru tlačítkem

Novinky, maž

Švýcarská firma Rinspeed se proslavila po celém světě svými neotřelými koncepty automobilů. Před lety například vyrobila obojživelný vůz, který se kromě jízdy po silnici dokázal potopit a pohybovat pod vodou. Nyní Rinspeed představil praktičtější vůz - upravený Fiat 500 Abarth. Jeho specialitou je možnost nastavit výkon motoru tlačítkem.

Článek

Automobil pojmenovaný Rinspeed E2 vychází z modelu Fiat 500 v nejsilnější verzi Abarth. Nejzajímavější na E2 je to, že přeplňovaná benzínová čtrnáctistovka dovede pracovat ve dvou režimech – úsporném, který se hodí například do města a v tzv. režimu „highway“ (dálnice) – při kterém je využit celý výkon 160 koní. Stačí stisknout tlačítko a řídící jednotka se postará o zbytek.

Základní režim nabídne 60 koní (45 kW), což v případě malého Fiatu postačuje pro většinu jízdních situací. V tomto režimu si motor vezme na sto kilometrů čtyři litry benzínu. Pokud ale chcete probudit sportovní geny malé pětistovky, stisknete tlačítko a rázem máte o sto koní více. V tomto případě je odběr paliva zhruba 7 l / 100 km, ale automobil je výrazně živější.

Mimochodem, Fiat 500 Abarth zvládne sprint 0 -100 km/h za 7,9 vteřiny a maximální rychlost činí 205 km/h. Rinspeed E2 je zajímavý koncept, který ukazuje, kam by se mohla ubírat budoucnost aut, která mají být pokud možno rychlá a zároveň ekologická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám