Hlavní obsah

VIDEO: Test Fiatu 500 - charismatické retro auto vás uhrane

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiat 500 je miniauto s mimořádně povedeným designem. Lidé se za ním otáčejí, prohlížejí, a dokonce při testování žádali, zda si nemohou sednout za volant.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nový Fiat 500 oproti svému originálu samozřejmě o dost narostl.

Článek

Design nemá smysl pitvat - je prostě úžasný. Na zakulacených tvarech, jasně odkazujících na původní pětistovku, není slabé místo. Fiat 500 se chytře svezl na vlně retro aut typu VW Brouk nebo Mini Cooper, oproti nim ale má lidovou cenovku.

Fiat 500 je vevnitř v podstatě přestrojený Fiat Panda. A pak že design není důležitý.

Nový Fiat 500 sice oproti svému originálu, který motorizoval (nejenom) Itálii, docela narostl. Stále je to ale roztomilé auto, za kterým se spousta lidí otočí. foto: Novinky/Martin Žemlička

Navíc si automobil můžete vyšperkovat několika samolepkami (italská trikolóra, čárový kód nebo velká číslice 5), proto pravděpodobnost, že byste ve vaší ulici našli stejnou pětistovku je docela malá. Nálepka ale přijde na 4000 korun, což je docela dost.

Na přání můžete mít čárový kód - vtipný detail.foto: Novinky/Martin Žemlička

Hezkých aut je ale dvanáct do tuctu. Otázkou k zodpovězení tedy zůstává, jak se s Fiatem 500 jezdí? Tohle auto je skvělé, i když několik stinných stránek by se na něm také našlo

Vepředu je dostatek místa i pro vyšší cestující, vzadu to pochopitelně tak slavné není. Vyšší jedinci budou mít nedostatek prostoru v příčném i v podélném směru. Sedadla jsou komfortní, jen opěrky hlavy jsou abnormálně tvrdé; hlava se od nich odráží a příjemné to rozhodně není.

:. Interiér je stylový, ostatně jako celá pětistovka.foto: Novinky/Martin Žemlička

Kufr není z největších (185 litrů), ale tohle není auto na stěhování. Pokud si připlatíte, půjdou v případě potřeby sklopit zadní sedadla a kufr díky tomu naroste na 610 litrů.

Oceňujeme, že rovněž interiér je v rámci možností retrospektivní. Stačí se podívat na velký rychloměr, bílou koncovku řadící páky nebo ztvárnění panelu před spolujezdcem s číslicemi 500. Ergonomie sice občas trochu skřípe, ale většina majitelů to pětistovce určitě odpustí.

Tři motory v nabídce

Pod kapotu můžete vybírat ze tří motorů. Nabízejí se dva benzínové 1,2 (69 k) a 1,4 (100 k) nebo jako v našem případě maloobjemový čtyřválcový turbodiesel MultiJet. Naftový motor vůbec není špatný, i když benzínový motor se k charakteru pětistovky hodí přeci jenom lépe.

Od podvozku sportovní vlastnosti nečekejte

S turbodieselem určitě nebudete patřit k brzdě provozu. I když, na nějaké závodění na dálnici to rozhodně není. Mimo město se s ním jezdí i poměrně úsporně - kolem 4 - 4,5 litrů nafty. Čtyřválec využívá systém vstřikování Common-Rail, a díky tomu je přiměřeně kultivovaný. Nicméně to, že motor spaluje naftu bezpečně poznáte, dieselové klapání je slyšet především při běhu na volnoběh a pak ve vysokých otáčkách. Nádrž na palivo je sice malá (35 l), ale při úsporné jízdě vydrží na nějakých 700 kilometrů.

:. Nový Fiat 500 je z módních retroaut suverénně nejlevnější. foto: Novinky/Martin Žemlička

Podvozek je naladěn na pohlcování nerovností, rozhodně nečekejte agilní chování. Rovněž elektrický posilovač si spoustu informací nechává pro sebe. Na svižnou jízdu klikatými silnicemi Fiat 500 stavěn není. Sportovnější jízdní vlastnosti by měla přinést připravovaná verze Abarth.

Fiat 500 je skvělý v tom, že v rámci možností ctí tradice, na nic si nehraje a nabízí vkusný interiér. A samozřejmě - vypadá úžasně, nabízí přiměřený komfort i prostornost. To nemůžeme říct o žádném jiném autě s cenovkou kolem 300 000 korun. Fiatu se povedlo skvělé auto, klobouk dolů.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1248 ccm, tříválec, vznětový
Max. výkon:55 kW (75 k) při 4000 ot./min.
Max. točivý moment:145 Nm od 1500 ot./min.
0 - 100 km/h:12,5 s
Nejvyšší rychlost:165 km/h
Kombinovaná spotřeba:4,2 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1050 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:329 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Zatím nejdivočejší tuning Fiatu 500

Jméno TRC-Marangoni u nás asi moc lidí nezná. Když řekneme, že se jedná o firmu, zabývající se tuningem fiátků, asi vás moc nepřekvapíme. Každopádně...

Monaco Elite a jeho elitní Fiat 500

Značka Monaco Elite se naučila úpravy vozů na motocyklech a speciálních vozech vyrobených na zakázku. Ovšem nebrání se přizpůsobení jakéhokoliv vozu. Ani Fiatu...

Výběr článků

Načítám