Hlavní obsah

Bentley za deset miliónů závodilo s Golfem R. Vítěze neuhodnete

Novinky, Martin Žemlička

Bentley Mulsanne Speed je strojem, který žene vpřed 1 100 newtonmetrů. Proti osmiválci jak z lokomotivy jsme postavili 10krát levnější Volkswagen Golf R Variant (kombi) s přeplňovaným čtyřválcem - 310 koní proti 537 koním. A na letišti si za deště dali závod na čtvrt míle.

Závod ve sprintu: Bentley Mulsanne Speed vs. VW Golf RVideo: Novinky

 
Článek

Původně jsme proti Mulsannu Speed chtěli postavit Golf R ve verzi hatchback. To je auto s výkonem 310 koní (228 kW), které „stovku” zvládne za 4,6 sekundy. Tedy stejně jako 10krát dražší Mulsanne Speed. Ale nakonec jsme zvolili kombi, které stejnou disciplínu zvládá jen nepatrně pomaleji - za 4,8 sekundy. A tedy za skoro stejný čas jako Mulsanne Speed.

Na hoškovickém letišti jsme chystali závod na jeden kilometr s pevným startem, nakonec jsme se s ohledem na počasí a podmínky na letištní ploše rozhodli jet závod na čtvrt míle, tedy 402,34 metrů. Ani u jednoho z aut jsme nevyužívali launch control.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Bentley Mulsanne Speed

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Bentley Mulsanne Speed

O pohon Bentley Mulsanne Speed se stará 6,75litrový vidlicový osmiválec, který byl pro potřeby tohoto modelu upraven. Ve verzi Speed tak popisovaný V8 nabízí následující parametry - 537 koní (395 kW) a točivý moment velmi masivních 1 100 Nm (od 1750 otáček).

Třebaže jde o velké auto s pohotovostní hmotností 2,7 tuny, disciplínu 0-100 km/h zvládne za pouhých 4,9 sekundy a jede až 305 km/h. Pro úplnost: spotřeba paliva činí v kombinovaném režimu 14,6 l/100 km. Obrovská síla motoru se přenáší na zadní kola prostřednictvím osmistupňové samočinné převodovky.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Bentley Mulsanne Speed

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Bentley Mulsanne Speed

Golf R překvapil, jak moc je rychlý

Golf R má 310 koní, pohon všech kol a rovněž automatickou převodovku. Jenže proti 2,7tunovému mulsannu je o více než tunu lehčí, je i menší, a tak má lepší aerodynamiku. Na deštěm zkropené ploše obě auta zajela prakticky stejný čas - lehce nad 13 sekund při rychlosti 172 km/h. Mulsanne měl mimochodem po závodu spotřebu 39,4 litrů.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf R

Čekali jste, že mulsanne vyhraje? Neměl šanci. A když jsme si závod ještě o pár stovek metrů prodloužili, jednoznačně dominoval golf. Z 0-200 km/h jsme mu dle GPS naměřili 19 sekund, mulsanne byl o 2 sekundy horší.

Mulsanne si nikdo patrně nekoupí na závodění, sami jsme ale byli překvapeni, jak moc rychlý je Golf R. Mulsanne je příliš těžkopádný, ale máte pravdu - je to úplně jiný typ auta než jeho dnešní sok.

Vyzkoušeli jsme Bentley MulsanneVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám