Hlavní obsah

Autosalon Ženeva 2019: To nejzajímavější z nejdůležitějšího evropského autosalonu

Právo, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ženevě se odehrává již 89. ročník automobilové výstavy, autosalonu. Tradičně na výstavišti Palexpo se představí řada důležitých novinek. Akce na švýcarské výspě u hranic s Francií a Itálií zůstává vůbec nejdůležitější svého druhu v Evropě a jedním z vrcholů světového motorismu.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz

Článek

Světové autosalony zažívají těžké období. Stejně jako každé odvětví jsou statické výstavy pro společnosti v oboru čím dál tím méně atraktivní. Svou prezentaci soustředí na digitální a osobní oblast. Ovšem stále existuje jedna výjimka, minimálně na evropské scéně. Je jí ženevský autosalon.

Kde, kdy a za kolik?

89. ročník odstartuje pro novináře ve speciálních dnech 5. a 6. března. Z těchto dnů pro média vám přineseme živé zpravodajství včetně našich dojmů. Důležitý je program takzvaného nultého a prvního dne. Již v pondělí 4. března se totiž uskuteční tradiční koncernový večer, a tím koncernem myšleno Volkswagen Group včetně Škody.

První den začíná program již od rána, přičemž přibližně do jedné hodiny odpolední se postupně vystřídají tiskové konference a odhalení nejdůležitějších automobilek. Očekávejte při této příležitosti i několik živých vysílání.

Od 7. března do 17. března je pak otevřeno pro veřejnost. Výstaviště Palexpo je velmi prakticky v podstatě přilepeno k ženevskému letišti, takže ranní a večerní let připadá v úvahu bez stresu na místě, na druhou stranu také bez zážitku z města.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Takhle vypadal ženevský autosalon z horního patra stánku Škody v loňském roce.

Cesta autem zabere téměř deset hodin a přes 900 kilometrů. Populární jsou také autobusové zájezdy. Ubytování přímo v Ženevě je zpravidla dlouho dopředu vyprodané.

Otevřeno je od pondělí do pátku mezi desátou ranní a osmou večerní hodinou, o víkendu pak od devíti do sedmi. Vstupné pro dospělé činí 16 franků tedy přibližně 370 Kč, ale pozor, po čtvrté odpolední stojí vstupenka polovinu.

Premiéry na autosalonu v Ženevě 2019

Na ženevském autosalonu se za nejdůležitější premiéry očekávají nové generace městských vozů segmentu B. Právě tady se totiž ukážou dva malí velcí hráči evropského trhu - Renault Clio a Peugeot 208, oba v novém vydání. Ukáže se také Kia XCeed či Cupra Formentor.

Škoda zde ve výstavní premiéře ukáže model Kamiq a také koncept Vision iV. Nouze nebude ani o exkluzivní vozy, jako jsou specialitka od Bugatti či oživení Lagondy od Aston Martinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám