Hlavní obsah

Zemřela královna Nürburgringu Sabine Schmitzová

Nejslavnější a dost pravděpodobně taky nejtěžší závodní okruh na světě, německý Nürburgring, přišel o svou královnu Sabine Schmitzovou, která po několikaletém boji podlehla rakovině.

Foto: Profimedia.cz

Sabine Schmitzová na snímku z ledna 2020

Článek

Sabine Schmitzová se narodila 14. května 1969 jako nejmladší dcera rodiny hoteliérů z města Adenau. Vystudovala hotelnictví, kterému se chvíli i věnovala, ale slavnou se stala díky Nürburgringu – závodnímu okruhu, který patří k nejznámějším a nejtěžším na světě.

Značnou část života ho totiž měla doslova za humny – Adenau leží hned vedle a Nürburg, kde nějaký čas provozovala restauraci, dokonce uvnitř Severní smyčky Nürburgringu. Jako jediná ze tří sester byla úspěšná v závodění – v letech 1996 a 1997 zvítězila v celkovém pořadí ve vytrvalostním závodě 24h Nürburgringu na vozech BMW a v letech 2008, 2011 a 2012 se umístila v první desítce na Porsche.

Foto: Profimedia.cz

Porsche 911 997 GT3-R posádky Klaus Abbelen-Sabine Schmitzová-Christopher Bruck-Patrick Huismann při kvalifikaci na vytrvalostní závod 24h Nürburgringu v květnu 2012

Kromě toho po „ringu” vozila lidi v tzv. Ring Taxi, tedy rychlém autě, v němž může obyčejný člověk zažít jízdu po Severní smyčce v rukou profesionálního řidiče. Tuto službu provozuje její firma Sabine Schmitz Motorsport spolu s pokročilým školením řidičů.

Podle jejích vlastních odhadů na Severní smyčce obkroužila více než 20 tisíc kol a každý rok se toto číslo zvyšovalo zhruba o 1200. Proto si vysloužila přezdívku „Královna Nürburgringu”.

Objevila se i v televizní show Top Gear, a to poprvé v 5. řadě, kdy pomohla Jeremymu Clarksonovi zajet čas 9:59 v Jaguaru S-Type. Pak sedla za volant sama a zajela čas 9:12. Tehdy prohlásila, že pod deset minut to dá i s dodávkou.

Takový pokus proběhl v 6. řadě s dieselovým Fordem Transit, ovšem neúspěšně – nejlepší čas, kterého dosáhla, byl 10:08. Všechny tři pokusy zajela na verzi trati s délkou 19,1 km. Pro připomenutí, celá Severní smyčka má 20,8 km délky a rekord mezi silničními auty drží Mercedes-AMG GT Black Series s časem 6:43.

Foto: Profimedia.cz

Skupina moderátorů Top Gearu v 23. řadě této televizní show. Zleva Rory Reid, Chris Evans, Chris Harris, Eddie Jordan, Sabine Schmitzová a Matt LeBlanc

Schmitzová později v Top Gearu i účinkovala jako moderátorka, byť nepravidelně. Bylo tomu tak v řadách 23–26, tedy v letech 2016–2019.

Od roku 2017 bojovala s rakovinou a zprvu se boj dařil, ovšem během covidové pandemie se nemoc vrátila. Sabine Schmitzová jí podlehla 17. března 2021.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám