Hlavní obsah

Zapomeňte na motorky, v Praze se vystavují unikátní automobily Jawa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Značka Jawa je v povědomí veřejnosti spojena především s motocykly. V letech 1934 až 1947 se ovšem pod touto značkou vyráběly i osobní automobily. Až do letošního 19. dubna mohou milovníci historických automobilů v pražském Národním technickém muzeu navštívit expozici s názvem Automobily Jawa.

Technické muzeum v Praze vystavuje unikátní vozy JawaVideo: Novinky

 
Článek

Výstava představuje šest unikátních historických vozů Jawa 700 a Jawa Minor z let 1934 až 1947, které muzeu z větší části zapůjčil Auto Jawa klub.

Automobily Jawa 700 zastupuje čtyřsedadlový polokabriolet z roku 1935 a uzavřený čtyřsedadlový tudor z roku 1936. Jawa Minor se návštěvníkům představuje ve třech verzích, a to jako uzavřený čtyřsedadlový tudor z roku 1938, otevřený dvousedadlový roadster ze stejného roku a čtyřsedadlový kabriolet z roku 1939.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velkým lákadlem expozice je sportovní kupé Jawa 750. Vzniklo v roce 1935 pro závod 1000 mil československých. Maximální rychlost vozu byla 110 km/h.

„Pro závod 1000 mil československých byl tento speciál postaven v celkem třech kusech, ze kterých se dnes dochoval jeden jediný. Na samotném závodě byly tyto vozy velmi úspěšné. Vyhrály svoji třídu 750 kubíků a také vyhrály týmovou cenu prezidenta republiky pro nejlepší tovární tým,“ upřesnil Petr Kožíšek, kurátor automobilové sbírky Národního technického muzea.

Foto: Novinky

Jawa 750 z roku 1935 pro závod 1000 mil československých.

U zrodu automobilů Jawa stál František Janeček, který vybudoval významný průmyslový podnik s oficiálním názvem Zbrojovka, Ing. František Janeček, Praha-Nusle. Ve své továrně, původně zaměřené na výrobu granátů a kulometů, se v polovině 30. let minulého století rozhodl rozšířit rozjetou výrobu motocyklů také o lehké automobily.

Na jaře 1934 uvedl na trh automobil Jawa 700, který byl licenční kopií malého německého vozu DKW Meisterklasse s dvouválcovým dvoudobým motorem a pohonem předních kol. Do roku 1937 bylo těchto automobilů vyrobeno kolem tisíce kusů.

Na podzim 1937 byl na trh uveden nový vůz Jawa Minor. Opět to byl malý osobní vůz s dvouválcovým dvoudobým motorem a pohonem předních kol. Tentokrát šlo o vlastní konstrukci, podíleli se na ni zejména konstruktér Ing. Rudolf Vykoukal a karosář Zdeněk Kejval. Jawa Minor byl velmi zdařilý automobil, s válečnou přestávkou se vyráběl do roku 1947 v celkovém počtu kolem dva a půl tisíce kusů.

Foto: Novinky

Osobní automobil Jawa Minor z roku 1938.

Nadějnou historii kvalitních malých levných automobilů Jawa ukončil poválečný hospodářsko-politický vývoj Československa. Po roce 1947 byla historie značky Jawa spojena už jen s výrobou motocyklů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám