Hlavní obsah

XK-RS: černá šelma od Jaguaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na právě probíhajícím autosalonu v americkém Chicagu byl představen koncept supersportovního vozu od automobilky Jaguar. XK-RS koncept vychází z modelu, který si "zahrál" v moderní bondovce Dnes neumírej.

Foto: archiv Správa CHKO Pálava

Vápencový lom na Janičově vrchu v Mikulově

Článek

A protože James Bond není, alespoň podle filmového scénáře, obyčejný řidič, je i vůz z "jeho" filmu neobyčejný. Spíše by se hodilo označení neobyčejně výkonný. XK-RS je totiž, podle vyjádření automobilky, nejsilnější a nejvýkonnější Jaguar v historii.

Jako důkaz může sloužit samotná pohonná jednotka, která vychází ze závodního přeplňovaného AJ-V8 Trans-Am. Původní motor, o objemu 4.5 litru, byl předělán tak, aby odpovídal normám a zároveň byl jeho objem zvýšen na neuvěřitelných 5.0 litrů. Vše doplňuje manuální sekvenční pětistupňová převodovka.

Nejen díky těmto parametrům se může koncept XK-RS pochlubit zrychlením z nuly na 100 km/h během 3.9 vteřiny a maximální možnou rychlostí přesahující 321 km/h. Zajímavostí je, že aby vůz dokázal svou rychlost ubrzdit, musely být na zadní kola použity třináctipalcové kotoučové brzdy, respektive 12-ti palcové brzdy na přední kola.

Na úžasné výkonnosti se ale také podílí krásně "zaoblená" karoserie, která byla testována ve speciálně navrženém aerodynamickém tunelu. I díky výzkumům v tomto tunelu dnes konceptu od Jaguaru nechybí přední a zadní spojler, dodávající vozu závodnější vzhled, nebo masivní dvacetipalcová hliníková kola obutá do pneumatik Michelin.

Pro doladění "nebezpečného" vzhledu celého vozu, použil výrobce lesklý černý lak, který se používá i u závodních modelů automobilky Jaguar. Interiér je vyveden v černé kůži a doplněn ovládacími prvky v šedé barvě.

Reklama

Související články

Opel Trixx - malý dravec pro město

Opel na autosalónu v Ženevě představí studii malého kompaktního vozu Trixx. I když automobil připomíná konkurenční Mercedes třídy A, zachovává si osobitý styl...

Sériový Seat Altea vyjede ze Ženevy

Loni zaujala návštěvníky frankfurtského autosalónu studie Seat Altea Prototipo. V kuloárech se již tehdy šuškalo, že se jedná prakticky o hotový sériový vůz....

Střípky z autosalónu v Chicagu

Autosalónu v Chicagu stejně jako dvěma předchozím přehlídkám v Los Angeles a Detroitu dominují nejrůznější modely SUV, SUT a pick-up. Brány výstavního areálu...

Výběr článků

Načítám