Hlavní obsah

Volvo přestane používat kůži v interiérech

Všechny nové plně elektrické modely Volva budou od roku 2025 zcela bez kůže. S příchodem modelu C40 Recharge ji Švédové začnou nahrazovat udržitelnými materiály. Od roku 2030 značka přezbrojí na elektromobily zcela, vymizí tedy i kožené materiály z nabídky.

Foto: Volvo

Sedadlo z udržitelných materiálů ve Volvu C40 Recharge

Článek

Volvo své rozhodnutí spojuje se závazkem, podle kterého má v roce 2025 být 25 % materiálů, z nichž budou vyrobena nová volva, recyklovaných nebo biologicky odbouratelných.

Kůži, které se automobilka podle vyjádření jejích zástupců zbavuje i kvůli ochraně klimatu a emisí CO2 produkovaných dobytkem, nahradí například textilní materiály z recyklovaných PET lahví či biomateriál pocházející z udržitelného švédského a finského lesního hospodářství.

Volvo představilo nový elektromobil. C40 má elegantní záď a 400 koní

AutoMoto

Novým materiálem široce používaným v interiérech má být i recyklovaný korek, který byl původně využíván ve vinařském průmyslu.

„Pokud chceme být progresivním výrobcem automobilů, potřebujeme vyřešit všechny problematické oblasti udržitelnosti, nejen emise CO2,“ uvedl Stuart Templar, ředitel pro globální udržitelnost ve společnosti Volvo Cars.

Volvo přejde do roku 2030 jen na elektromobily

AutoMoto

„Důležitou součástí této práce je odpovědné využívání zdrojů, kam patří i ohleduplné zacházení se zvířaty. Zavedení interiérů bez použití kůže pro naše čistě elektrické vozy představuje rozumný krok na cestě k vyřešení tohoto problému,“ řekl.

I když takto razantní krok není v automobilovém průmyslu běžný, řada výrobců aut již nabízí recyklované „prémiové” látky jako alternativu. Například Jaguar Land Rover.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám