Hlavní obsah

V Německu či Rakousku čeká řidiče další náročný víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední prázdninový víkend znamená, podobně jako ten první, větší provoz na trasách do dovolenkových destinací a zpět. Řada rakouských a německých hlavních tahů se může ucpávat, varují národní automotokluby. Přidává se i protest v Chorvatsku.

Foto: Profimedia.cz

Problémy se dají o víkendu čekat na spoustě dálnic na jih od Česka (ilustrační foto).

Článek

O nadcházejícím víkendu se řidiči na hlavních evropských tazích ze severu na jih a opačně zřejmě nevyhnou dopravním komplikacím. Z dovolených se totiž budou vracet nejen Češi nebo Rakušané, ale také obyvatelé lidnatých německých zemí Bádensko-Württembersko a Bavorsko, dále Poláci, Slováci, Maďaři nebo Nizozemci.

Německý autoklub ADAC očekává největší nápor na dálnicích na jihu Německa a odtud pak i na tepnách směrem na sever. Rakouský automotoklub ÖAMTC zase předpokládá dopravní komplikace na východě země.

ADAC poznamenal, že sjet z dálnice není v případě dopravní zácpy tím nejlepším řešením, neboť také objízdné trasy se rychle zahltí auty. Smysl sjet z dálnice vidí německý autoklub jen tehdy, když je autostráda zcela uzavřena, nebo kolona měří více než 10 kilometrů.

Problémy se čekají na všech dálnicích z jihu

Jako problematické dálnice o nadcházejícím víkendu ADAC vidí všechny z jihu směrem na Mnichov včetně dálničního obchvatu bavorské metropole. Problémy budou zřejmě i na dálnici A8 z Mnichova do Stuttgartu, na A9 z Mnichova do Berlína či na A3 z Pasova do Frankfurtu nad Mohanem. Potíže budou i na dálnicích v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, přes kterou se budou vracet domů obyvatelé středního Nizozemska, kde rovněž končí letní prázdniny.

Školáci v populačně početném Bavorsku a Bádensku-Württembersku budou mít před sebou ještě další týden prázdnin, proto je stále nutné počítat i s hustou dopravou směrem na jih Evropy.

Foto: Profimedia.cz

V Chorvatsku se očekávají protesty motorkářů ve formě blokády některých mýtnic (na ilustračním snímku).

V Rakousku ÖAMTC očekává dopravní komplikace na dálnicích A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem, A1 u Salcburku na hranicích s Německem, A10 ze Salcburku na Villach či A4 mezi Vídní a maďarskou hranicí. Trpělivost bude zřejmě nutná i pro průjezd tunelem Karavanky mezi Rakouskem a Slovinskem.

Prognóza ÖAMTC pro zahraničí pak s kolonami počítá na italské dálnici mezi Benátkami a Terstem, u mýtnice u severoitalského Sterzingu či na slovinsko-chorvatských přechodech Macelj nebo Dragonja.

Nepomůžou ani sportovní klání a protesty

Vedle hustého provozu se řidiči budou muset vypořádat i s uzavírkami. V Rakousku se v neděli u Zell am See a Kaprunu koná klání Ironman, uzavírky tam proto budou už od pátku. V neděli se v tyrolském údolí Ötztal pořádá cyklistický maraton a v hornorakouském Ottensheimu končí veslařské mistrovství světa, které si podle pořadatelů nenechá ujít až 50 tisíc diváků.

Snadná doprava nebude ani v Chorvatsku, kde motorkáři o víkendu chtějí blokovat některé mýtnice a hraniční přechody na turisticky významných trasách. Chtějí se tak domoci zvýšení bezpečnosti motocyklistů na chorvatských silnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám