Hlavní obsah

Toyota nabízí skutečně levný elektromobil. Má dvě sedadla a 12 koní

Novinky, Daniel Havlina, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota představila už v roce 2019 na autosalonu v Tokiu svůj nápad na řešení mobility v přeplněných městech – koncept maličkého elektromobilu. Nyní je na světě v produkční verzi s názvem C+pod a dojezdem 150 kilometrů.

Foto: Toyota

Toyota C+pod

Článek

Zhruba rok a čtvrt starý koncept se jmenoval jen „Ultra-kompaktní bateriový elektromobil” a vypadal jako hotové auto. Nyní z něj však je skutečně hotové auto a už má i název – C+pod. Vozy kategorie keidžidoša (známější jako „kei cars”) jsou proti němu obří.

Toyota představila otevřenou Supru, ovšem jen jako koncept

AutoMoto

C+pod je dlouhý pouze 2490 mm, je široký 1290 mm a na výšku měří jen 1550 mm, takže je o 20 cm kratší a o 37 cm užší než Smart ForTwo. Karoserie je vyrobená z plastů a díky tomu auto váží jen 621 kilogramů. Dovnitř se vejdou dva pasažéři a troška nákladu.

Foto: Toyota

Toyota C+pod je striktně dvoumístná a příliš prostorně nevypadá.

Třebaže Toyota elektromobilům nefandí, tohle auto jezdí na výhradně elektřinu. Na jedno nabití zvládne až 150 kilometrů, což je obdivuhodné, protože lithium iontová baterie, kterou je vůz vybavený, má kapacitu jen 9,06 kWh. Auto má výkon 12,3 koňských sil a točivý moment 56 Nm, kterými pohání zadní kola. Nejvyšší rychlost je 60 km/h.

Elektromobily jsou přeceňované, říká šéf Toyoty

AutoMoto

V současné době začíná Toyota toto vozidlo prodávat v Japonsku, konkrétně za cenu přibližně 1 650 000 japonských jenů, což je v přepočtu asi 370 tisíc korun. Zda se bude takový vůz prodávat i na evropských trzích, zatím Toyota neuvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám