Hlavní obsah

Autonomní vozítko Toyoty dotankuje či dobije auto, kterému došlo palivo

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota popisuje patent autonomního vozidla, které pomůže motoristům v případě, kdy jejich vozu došlo palivo. Umí tankovat i nabíjet, tedy vyřešit trable s benzinovým, dieselovým, vodíkovým i elektrickým autem.

Foto: Toyota

Patent Toyoty na autonomní vozidlo pro dotankování.

Článek

Když autu dojde palivo, lze to řešit více způsoby. Například elektromobil však nelze táhnout a vodíkový vůz z kanystru také nenatankujete, na řadu tedy musí přijít odtahový náklaďák. Nebo autonomní vozítko, které si nechala patentovat Toyota.

Podle popisu v patentovém návrhu systém přijímá hlášení poptávky po tankovací nebo dobíjecí službě od klienta nebo automobilu. Informace má zahrnovat značku a model, ale také místo, kam má tankovací vůz dorazit.

Foto: Toyota

Patent Toyoty na autonomní vozidlo pro dočerpání pohonných hmot či dobití akumulátoru.

Následně systém rozhodne, který tankovací vůz má na hlášení odpovědět, k čemuž využije informaci o aktuálním rozmístění tankovacích vozů v terénu, jejich velikosti, kapacitě paliva či energie a velikosti, značce a modelu auta.

Systém vůz vybere a vyšle k automobilu, přičemž k navigaci použije GPS údaje a další lokalizační metody s využitím systému autonomní jízdy.

Evropská Toyota Camry má po faceliftu

AutoMoto

Po příjezdu na místo vůz zastaví v příslušné pozici, k čemuž využije čidla vzdálenosti. Autonomně připojí příslušnou koncovku k napájení akumulátoru nebo tankování pohonných hmot. Aby se zvýšila efektivita, mohl by jeden autonomní vůz poskytnout několik služeb, a teprve potom se vrátit na základnu, kde by doplnil vlastní nádrže a baterie.

Řidič klientského automobilu by podle Toyoty nemusel během celého procesu dělat vůbec nic. K tomu by však byla nezbytná standardizace vstupních otvorů do nádrží a dobíjecích portů ve všech automobilech, které by systém obsluhoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám