Hlavní obsah

Toyota a Honda v únoru zvýšily globální výrobu, i přes nedostatek dílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětovou výrobu japonských automobilek v únoru nadále omezovaly narušené dodávky součástek. Automobilkám Toyota Motor a Honda Motor se i tak podařilo meziročně výrobu zvýšit. Produkce společností Nissan Motor a Subaru naopak klesla, napsala agentura Reuters.

Foto: Toyota

Toyota RAV4 (Ilustrační foto)

Článek

Skupina Toyota, do níž spadají i společnosti Daihatsu a Hino Motors, vyrobila v únoru celosvětově 884 528 vozidel, což představuje meziroční nárůst o téměř 11 procent. Na trzích mimo Japonsko skupina za únor vyrobila rekordní počet vozidel.

Samotná automobilka Toyota svůj únorový plán globální produkce zveřejněný v lednu překonala o téměř 41 000 vozů. Úroveň výroby však byla nižší než v předchozím roce kvůli výpadkům dodávek dílů v Severní Americe, které způsobila pandemie covidu-19, a omezené nabídce součástek v Evropě, již přivodila rostoucí poptávka.

Ukrajinský dodavatel Škody obnovil produkci, kvůli výpadku v ČR stála výroba enyaqu

AutoMoto

Automobilka se dále potýkala s omezenými dodávkami polovodičů v Číně. Problém zmírnily čipy přebývající po lednovém uzavření továrny kvůli pandemické situaci.

Automobilka Honda uvedla, že v únoru její celosvětová výroba meziročně vzrostla o 8,1 procenta na 344 712 vozů. Nedostatek polovodičů a pandemie narušily dodavatelské řetězce a snížily úroveň výroby ve srovnání s únorem loňského roku v Severní Americe. V Asii se ale úroveň produkce ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšila.

Koncern Volkswagen by měl postavit továrnu na baterie v Česku, přeje si šéf Škody

AutoMoto

Společnost Nissan Motor oproti tomu informovala, že její globální výroba za únor se v důsledku nedostatku polovodičů meziročně snížila o 7,8 procenta na 275 437 aut.

Celosvětová výroba automobilky Subaru v únoru ve stejném období klesla o 23,6 procenta na 47 625 vozidel. Společnost uvedla, že svůj provoz upravila s ohledem na nedostatek polovodičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám