Hlavní obsah

Tesla žaluje bývalého zaměstnance. Měl vynášet tajnosti jen pár dní po nástupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tesla podala žalobu na bývalého zaměstnance, který údajně kradl obchodní tajemství. Podle zveřejněné žaloby a informací amerického CNBC byl Alex Khatilov najat Teslou a do tří dnů „bezostyšně ukradl tisíce počítačových dokumentů s obchodním tajemstvím“.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo autosalónu Tesla v Kalifornii

Článek

Tesla najala 28. prosince minulého roku Khatilova jako inženýra softwarové automatizace. Krátce poté, co se ujal práce, začal Khatilov, jak tvrdí Tesla, krást vysoce důvěrné soubory z interní sítě a tisíce jich přenesl je na svůj osobní cloudový účet.

Tesla tvrdí, že k souborům tohoto typu má přístup jen několik lidí. Khatilov byl jedním z nich a podle kalifornské automobilky tento přístup využil ke „stažení souborů nesouvisejících s jeho prací“.

Musk chtěl prodat Teslu firmě Apple

AutoMoto

Tým informační bezpečnosti Tesly objevil stahování 6. ledna a konfrontoval Khatilova ve stejný den. Podle Tesly Khatilov původně tvrdil, že na svůj soukromý účet služby Dropbox pouze „přenesl několik osobních administrativních dokumentů“.

Když vyšetřovatelé požádali o přístup k jeho účtu, našli „tisíce a tisíce důvěrných počítačových souborů Tesly“. Na svou obhajobu podle zveřejněného dokumentu údajně řekl, že na tyto soubory „zapomněl“. Společnost rovněž tvrdí, že Khatilov „se bezostyšně pokusil zničit důkazy spěšným odstraněním účtu a dalších souborů na začátku rozhovoru, kdy se vyšetřovatelé pokoušeli o vzdálený přístup k jeho počítači.“

Automobilka uvádí, že neví, zda Khatilov vzal další soubory nebo zda vytvořil kopie souborů na svém účtu. Společnost také neví, zda byly soubory komukoli odeslány.

Elektromobily, které lze v Česku nabíjet nejrychleji

AutoMoto

Khatilov pro New York Post řekl, že soubory byly v jeho Dropboxu omylem, a zpochybňuje veškerá obvinění, že by je chtěl ukrást nebo dát někomu jinému.

„Pracoval jsem asi 20 let v tomto odvětví a vím, o čem jsou citlivé dokumenty, a nikdy jsem se nikdy nepokusil o přístup k žádnému z nich nebo o jeho krádež,“ řekl Khatilov.

V důsledku vyšetřování Tesla žalovala Khatilova za porušení smlouvy i za porušení dvou aktů obchodního tajemství. Společnost usiluje o vrácení veškerého svého vybavení a informací, jakož i uvedení totožnosti každého, komu byl poskytnut přístup k jejich obchodním tajemstvím. Tesla také požaduje náhradu škody, stejně jako poplatky za právní zastoupení a náklady na vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám