Hlavní obsah

Slavná americká automobilka je na prodej. Byla pionýrem dnes běžné věci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auto staré americké značky Cord si můžete koupit relativně bez problémů. Nyní ale bude k mání automobilka samotná. Přesněji, práva k užívání jména a loga a k výrobě automobilů.

Foto: Profimedia.cz

Cord 810 Cabriolet z roku 1935

Článek

Stará auta s historickou hodnotou se neprodávají až tak výjimečně. Automobilky - to je trochu něco jiného. Zanedlouho však taková chvíle nastane - zájemci se budou moci v aukci poprat o automobilku Cord.

Že jste o ní nikdy neslyšeli? V Evropě tolik známá není, neboť vyráběla auta v USA pouze osm let, mezi roky 1929 a 1937. V té době ale patřila k pionýrům něčeho, co je dnes v téměř každém autě - pohonu přední nápravy.

Cord L-29, představený právě v roce 1929, byl prvním americkým autem, které mělo pohon předních kol. Evropské prvenství náleží Citroënu Traction Avant, který ale přišel na trh až v roce 1934.

Foto: Profimedia.cz

Cord L-29

Mnohem známější je Cord 810 na úvodní fotografii, který k přednímu pohonu přidal taky nezávislé zavěšení předních kol, kryté světlomety a na svou dobu avantgardní vzhled.

Před několika lety svět zaslechl o pokusu obnovit značku Cord, ovšem od té doby je ticho - a nyní budou veškerá práva k užívání jména i loga a vyrábění automobilů znovu na prodej.

Aukci pořádá dům Worldwide Auctioneers 31. srpna letošního roku v Auburnu v americké Indianě. Nabídka nebude mít žádnou minimální prodejní cenu, ale vyvolávací cena ani odhad výsledku nebyly zatím ohlášeny.

Pokud patříte k fanouškům počítačových her, Cordy znáte i odtud. Zahrály si v Mafii, legendární české hře, vydané v roce 2002. Pod značkou Thor tu jezdily s označením 810 a 812, stejným, jako u skutečných Cordů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám