Hlavní obsah

Škoda poprvé ukázala omlazenou fabii, z nabídky vypadly dieselové motory

Novinky, maž
Aktualizováno

Škoda poprvé ukázala omlazenou fabii třetí generace. Facelift se týká jak verze hatchback, tak praktičtějšího kombi. Obě se ve světové premiéře ukážou začátkem března na ženevském autosalonu, kde Škoda ukáže i studii malého SUV nazvanou Vision X.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia (facelift, 2018)

Článek

Nabídka motorizací zahrnuje výhradně tříválcové agregáty o objemu jeden litr. S dieselovými motory se již nepočítá, 1,4 TDI o výkonu 66 a 77 kW už v nabídce nefiguruje.

„I nadále počítáme s technologií dieselových agregátů do budoucna, jejich potenciál ještě není zcela vyčerpán. V segmentu menších vozů však moderní dieselové agregáty vyžadují pro splnění emisních požadavků velmi drahé technologie, které přestávají být pro cenově senzitivní zákazníky akceptovatelné,” uvedl pro Novinky.cz tiskový mluvčí Vítězslav Pelc.

„Z dlouhodobého hlediska se zástavbovost dieselových pohonných jednotek v segmentu menších modelů pohybovala na hranici několika málo procent, výjimku tvoří pouze větší dodávky firmám a velkoodběratelům,” upřesnil Pelc.

Zákazníci si tak v případě omlazené fabie budou vybírat celkem ze čtyř výhradně benzínových motorů. Nejslabší dvě MPI verze mají výkon 44 kW (60 k), respektive 55 kW (75 k). Silnější TSI pak 70 kW (95 k) nebo 81 kW (110 k). Pro vrcholnou motorizaci lze alternativně zvolit sedmistupňovou automatickou převodovku DSG. Oba motory TSI nově dostaly filtr pevných částic.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia (facelift, 2018)

Foto: Škoda Auto

Nová Škoda Fabia

„Poprvé je v modelové řadě fabia využita diodová světelná technika pro přední světlomety i zadní skupinové svítilny,“ uvedl Pavel Jína z tiskového oddělení automobilky. Světlomety a jiná maska chladiče jsou u omlazené verze jiné. V nabídce pro hatchback jsou nově až 18 palcová kola.

„Uvnitř byl upraven design přístrojového štítu, změněn je vzhled dekoračních prvků na přístrojové desce a nové jsou i dvoubarevné vzory potahových látek čalounění sedadel,” dodal Jína. Vzadu přibyly dva USB porty, v zavazadelníku nově najdete LED baterku a integrovaná škrabka umí změřit hloubku dezénu pneumatik. Nový je také oboustranný koberec pro zavazadlový prostor.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Fabia Combi

Prodej Škoda zahájí v půlce roku

Zvýšila se i aktivní bezpečnost vozu. Nově je dostupná funkce Blind Spot Detection, která upozorňuje řidiče na přítomnost vozidel v mrtvém úhlu. Systém Rear Traffic Alert monitoruje, co se děje za vozidlem a varuje před kolizí při couvání. Další nově dostupnou funkcí je Light Assist, která automaticky přepíná z dálkových na potkávací světla.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia Combi (facelift, 2018)

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia Combi (facelift, 2018)

Prodejní ceny budou zveřejněny zkraje března na ženevském autosalonu. Předpokládáme, že budou velice podobné těm současným - nejlevnější fabii nyní koupíte za 244 tisíc korun, kombi je o 10 tisíc korun dražší. První zákazníci se omlazené verze dočkají v polovině letošního roku. Fabia je na trhu od roku 1999; v prodeji se objevily celkem tři generace, prodalo se přes čtyři milióny kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám