Hlavní obsah

Samořídící auta Waymo najezdí každý den víc než průměrný řidič za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autopilotní vozy jsou možná hudbou budoucnosti, ale budoucnosti, na které se usilovně pracuje. Jednou z firem, která je ve vývoji nejdál, je Waymo. Její prototypy, které pilují schopnosti softwaru autonomního řízení, každý den najezdí dohromady 25 tisíc mil, tedy něco přes 40 tisíc kilometrů.

Foto: Jaguar

Jaguar I-Pace s technikou pro autonomní jízdu společnosti Waymo

Článek

Těšíte se, až vás do práce místo tramvaje či dieselové octavie bude vozit elektrické robo-taxi? Pokud se toho dožijeme, dost pravděpodobně nás před domem vyzvednou elektromobily s logem Waymo na dveřích.

Tato firma spadá pod korporaci Alphabet, relativně nově vytvořenou mateřskou společnost internetového giganta Google. A její auta při testování na skutečných silnicích, bez započítání počítačových simulací, najezdí každý den 25 tisíc mil, tedy zhruba 40 200 kilometrů.

To je víc, než průměrný člověk najede za tři roky - uvažujeme-li roční nájezd průměrného řidiče zhruba 12 tisíc kilometrů. Do kolika situací na silnici se člověk během takové porce kilometrů dostane, nelze spočítat.

Foto: Waymo

Google Car

Práce na samořídícím voze u Waymo probíhají už mnoho let. Téměř přesně před čtyřmi lety představil Google své auto, které vzhledem trochu připomínalo koalu a uvnitř nemělo volant ani pedály. Google, resp. Waymo, později projekt vlastního elektromobilu opustil a začal svou technikou vybavovat existující auta. [celá zpráva]

Před necelým týdnem se Waymo pochlubilo, že jeho flotila najezdila dohromady 8 miliónů testovacích mil, tj. téměř 12,9 miliónu kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám