Hlavní obsah

Ruský kříženec Bentley a tanku má rychlostní rekord

Pokud takovou rychlostí pojedete po dálnici, všichni okolo to budou považovat za naprosto normální. Konstantin Zaruckij však jel téměř stotřicetikilometrovou rychlostí na zamrzlém jezeře Bajkal, a to v kříženci Bentley continental GT a tanku vlastní výroby.

Foto: Profimedia.cz

Zaruckého Bentley Ultratank na Bajkalské míli 2020

Článek

Když se řekne „tank”, většina lidí si představí těžký stroj s velkým kanónem. Takže označení „Bentley tank” tak trochu nedává smysl. Jenže přesně to si postavil Rus Konstantin Zaruckij. Nazval to Ultratank a na Bajkalském jezeře se povážlivě přiblížil nejrychlejšímu pásovému vozidlu světa.

Koronavirus versus ženevské výstaviště: Autosalon byl před zákazem téměř připraven

Autosalon Ženeva

Zúčastnil se Bajkalské míle, rychlostního závodu na onom proslulém jezeře na Sibiři, který se jel o minulém víkendu. Dosáhl rychlosti 125,7 km/h, což je s největší pravděpodobností nejvíce mezi pásovými vozidly na světě.

Rozhodně to je nejvíc v Rusku - Zaruckij získal certifikát Knihy rekordů Ruska. Ale nebylo to jednoduché: „Myslel jsem, že nám jedna míle nebude stačit,” komentoval svůj úspěch.

Foto: Profimedia.cz

Konstantin Zaruckij (vlevo) s certifikátem o rychlostním rekordu

Žádný tank či obrněné vozidlo se nedostane nad 100 km/h a v podstatě jediný stroj, který by mohl být stejně rychlý, je americký Ripsaw. Podle webu výrobce je ale maximální rychlost v současnosti vyráběné verze EV3 121 km/h.

Zaruckij se chce vrátit se svou kreací i příští rok, a to s výkonem zvýšeným na 600 koní. To bude mířit na rychlost 150 km/h.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám