Hlavní obsah

Ruský internetový gigant představil svůj nejnovější autonomní vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že americký gigant Google pracuje na vývoji samořídícího auta skrz společnost Waymo, je dobře známé. Jeho ruský konkurent Yandex ovšem pracuje na tom stejném, a není zas tak pozadu. Koncem května v Moskvě prezentoval čtvrtou generaci svého samořídícího vozu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský Yandex představil novou generaci svých autonomních vozůVideo: Reuters

 
Článek

Nový autonomní vůz Yandexu, který se představil v Moskvě, stojí na základu nového Hyundai Sonata; pochopitelně v řadě exemplářů. Je prvním autonomním vozem, který Yandex vyvinul ve spolupráci s jinou firmou z oblasti automotive. Byla to korejská firma Hyundai Mobis, která zajišťuje autodíly a služby pro značky Hyundai, Kia a Genesis.

Foto: Hyundai

Hyundai Sonata

Podle Arťoma Fokina, šéfa vývoje autonomních aut u Yandexu, pomohla spolupráce hladšímu propojení technologií autonomního řízení s řídícími systémy a ovládacími prvky automobilu.

„Nebyl to tedy proces pokus-omyl jako u předešlých aut, ale spolupracovali jsme, aby systémy vozu rozuměly příkazům z našeho počítače,” řekl Fokin agentuře Reuters, která zprávu přinesla.

„Jste na zadním sedadle auta, auto jede dopředu, orientuje se v dopravě, odbočuje, zastavuje na semaforech, dává přednost ostatním, když je třeba, takže je to normální. Jediným rozdílem je, že za volantem nikdo nesedí,” komentoval Fokin svezení v autonomním voze.

Kde můžete potkat auto, které nepotřebuje řidiče? Česko má úseky pro testování autonomních vozů

AutoMoto

A skutečně - podle videa vůz nemá problém s průjezdem dopravním omezením, ve kterém nevidíme tradiční žluté čáry na asfaltu. Je pravděpodobné, že sleduje auto před sebou; takto umí řídit i některá dnes již prodávaná auta, když máte ruce na volantu a hlídáte, jestli jedou správně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám