Hlavní obsah

Rinspeed Splash: sportovní obojživelník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská "továrna snů", Rinspeed Inc., zhmotnila tajné přání mnoha automobilových nadšenců, když oznámila projekt obojživelného sportovního vozu Rinspeed Splash. Podle vyjádření automobilky by nejnovější švýcarský sporťák měl být schopen nejen uhánět na silnici, ale i plout na vodě a dokonce se nad vodou vznášet.

Foto: Kamil Kopecký
Článek

Obojživelné vozy nejsou motoristům neznámé, ale vznášející se vůz - to je světová a historická novinka, i když se vznáší "jen" nad vodou. Umožnit to má důmyslný systém sklopných křídel, jejichž pohyb je poháněn elektronicky řízenou hydraulikou. Při správném sklopení křídel se pak automobil při pohybu "zvedne" nad vodu a pohybuje se jako typické vznášedlo.

Dvoumístný automobil s náhonem na zadní kola by měl pohánět odlehčený dvouválcový motor se systémem power-pack o obsahu 750 ccm a výkonu asi 103 kW (140 koní). Maximální rychlost má na silnici dosahovat 200 km/h, na vodě pak 50 km/h, respektive 80 km/h při použití sklopných křídel. Maximální točivý moment činí150 Nm při 3500 ot./min.

Projekt obojživelného Rinspeed Splash má být představen v březnu na "domácím" autosalónu ve Švýcarské Ženevě. To je take důvod, proč nejsou k dispozici fotografie, ale jen počítačem vygenerované nákresy. Na konečný vzhled obojživelníku si však budeme muset počkat, protože automobilka zatím o sériové výrobě neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Volkswagen se v USA chlubí "scarabeem"

Automobilka Volskwagen přivezla do Detroitu kromě Conceptu R, který se představil již ve Frankfurtu, i studii označenou písmenem T. Jedná se o křížence...

Skřítek Vozem roku 2004

Titul evropský Vůz roku 2004 už zná svého držitele. Je jím Fiat Panda druhé generace.

Uhlazený supersporťák oslnil Detroit

Korejská automobilka Hyundai představila na právě probíhajícím mezinárodním autosalonu v Detroitu horkou supersportovní novinku s téměř "kódovým" označením...

Výběr článků

Načítám