Hlavní obsah

Renault, Nissan a Mitsubishi plánují 30 nových elektromobilů

Aliance Renault Nissan Mitsubishi chce do roku 2030 investovat téměř půl bilionu korun do vývoje nových elektromobilů. Mají stát celkem na pěti platformách, ovšem ne všech pět je určeno pro Evropu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Logo aliance Renault Nissan Mitsubishi

Článek

Aliance Renault Nissan Mitsubishi má uvést třicítku nových elektromobilů na pěti různých platformách, píše agentura Reuters s odkazem na nejmenované zdroje. Má to být součást plánu na období do roku 2030, který má automobilka tento týden odhalit, pokračuje agentura.

Součástí plánu má být investice v hodnotě více než 20 miliard eur (490,5 miliardy korun) právě do vývoje elektromobilů v příštích pěti letech. Zmíněných 30 nových aut - nejméně - má spatřit světlo světa do roku 2030.

Renault chce v Evropě od roku 2030 prodávat jen elektromobily

AutoMoto

Z oněch pěti platforem se už na některých pracuje nebo jsou auta na nich založená již v prodeji. Jedna je základem pro Megane E-Tech Electric a chystaný crossover Nissan Ariya, další má být určena pro levná auta Nissanu, jeho čínského partnera Dongfengu a také rumunské Dacie.

Třetí je určena japonským kei cars, tamním městským supermini, a čtvrtá lehkým užitkovým vozům. Pátou chce aliance dokončit do poloviny této dekády a použít ji na kompaktní elektromobily. Má se jmenovat CMFB-EV a podpírat příští generaci elektrického Nissanu Micra a také srovnatelného malého renaultu.

Cílem investic je učinit elektromobily cenově srovnatelné s konvenčními vozy podobné kategorie. Největším nákladem je v ceně elektromobilu baterie, tu chce aliance snížit až na polovinu i použitím stejných baterií a dalších klíčových součástí u všech třech výrobců. A plánuje se i využití baterií s pevným elektrolytem, na jejichž vývoji pracuje Nissan.

Reklama

Související články

Renault odhaluje siluetu crossoveru Austral

Francouzská automobilka Renault už po několikáté poutá na své zatím neodhalené SUV Austral. Jedná se o nástupce současného kadjaru, který na trhu skončí.

Výběr článků

Načítám