Hlavní obsah

Porsche představuje Taycan Cross Turismo, elektrické kombi do lehkého terénu

Novinky, Daniel Havlina

Očekávaná „rodinná“ verze elektromobilu Porsche Taycan je tady. Jedná se o karosářské provedení kombi s mírně zvýšenou světlou výškou, oplášťovanými díly a třeba i nosičem kol.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Cross Turismo

Článek

Německé Porsche už v minulém týdnu hlásilo, že se Taycan Cross Turismo nachází ve finální fázi testovacích jízd, a tak se dalo očekávat, že se druhá karosářské verze elektrického sedanu brzy představí. Vzhledem vůz příliš nepřekvapuje, jedná se o sériovou verzi konceptu Mission E Cross Turismo z roku 2018.

Porsche chystá elektrické kombi do terénu, Taycan Cross Turismo ukázalo na fotkách

AutoMoto

Model Cross Turismo je kombi verze běžného taycanu, která má vyšší podvozek a nezalekne se ani nezpevněných cest. Porsche nabízí i paket Off-Road Design, který podvozek ještě přizvedne a auto vybaví kryty prahů a nárazníků, takže vypadá ještě více jako offroad.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Cross Turismo

Největší rozdíl se ovšem nachází vzadu – vypouklá záď zvětšuje prostor pro zavazadla i pasažéry na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor má díky němu úctyhodných 405 litrů a po sklopení zadních sedadel až 1171 litrů. Porsche zkrátka doufá, že Taycan Cross Turismo zalepí díru na trhu. Měl by se stát rodinným elektromobilem. Dá se k němu také dokoupit speciální nosič na kola či střešní box.

První jízda s Porsche Taycan: Elektromobil pro řidiče nabídne na okruhu až nepříjemný zážitek

Testy

Zákazníci, kteří si budou chtít praktičtější verzi taycanu objednat, se mohou od samého začátku těšit na výběr ze čtyř motorizací. Výhodou druhé karosářské verze je fakt, že i s nejslabším motorem je vybavena pohonem všech čtyř kol a velkou baterií s kapacitou 93,4 kWh.

Nejslabší verze Taycan 4 CT má výkon 380 koňských sil, ale díky funkci overboost může krátkodobě vzrůst i na 476 koní. Tato varianta dle normy WLTP ujede až 456 km. Hned nad ní stojí varianta 4S s výkonem 490 koní (571 k), na kterou navazuje Taycan Turbo s 625, respektive 680 k. Na vrcholu nabídky se nachází Turbo S s maximálním výkonem až 762 koní.

Vrcholná verze zvládne zrychlení na 100 km/h za 2,9 sekundy, maximálně se rozjede na 250 km/h a dojezd na jedno nabití činí až 419 km.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Cross Turismo

Porsche začne auto nabízet v přepočtu za přibližně 2,4 milionu korun na domácím německém trhu. Největší zájem o něj ovšem očekává v USA, Velké Británii nebo ve Skandinávii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám