Hlavní obsah

Pininfarina Hyperion: originál vyrobený na zakázku

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známé designérské studio Pininfarina vyrábí karoserie na zakázku poměrně často, stačí si vzpomenout na Ferrari P4/5. Bohatí automobiloví nadšenci neváhají platit miliónové sumy za to, když budou mít auto, které je na celém světě v jediném exempláři. Zatím posledním dílem od Pininfariny je roadster Hyperion.

Článek

Luxusní otevřený vůz Hyperion je založen na modelu Rolls-Royce Drophead Coupé. Oproti originálu ale chybí druhá řada sedadel, takže z kabrioletu je nyní roadster. Přední sedadla se posunuly o 400 mm dozadu.

Karoserie je zhotovena z karbonu a došlo i na použití ušlechtilého dřeva. V interiéru zaujmou špičkové mechanické hodinky od švýcarského výrobce Girard-Perregaux. Pouzdro ze zlata se dá vyjmout z palubní desky a nasadit na kožený řemínek.

:. Pininfarina Hyperion - pouze pro dva cestující. Foto: Pininfarina

Motor žádnými úpravami neprošel - stále tedy jde o zážehový dvanáctiválec s objemem 6,7 litru, který bublá i v Rolls-Royce Drophead Coupé.

Motor poskytuje výkon 460 k (338 kW) a točivý moment 720 Nm. Tento Rolls jede nejvýše 240 km/h a na stovku zrychlí za 5,8 vteřiny. Kdejaké malé auto je rychlejší, ale tady jde o majestátnost dvanáctiválce a ne o velké výkony.

:. Pininfarina Hyperion - na délku měří přes 5 metrů. Foto: Pininfarina

Na vozidle se pracovalo od podzimu 2007. Veřejnost si Pininfarinu Hyperion mohla prohlédnout na „srazu krásných automobilů“, Concours d´Elegance ve Spojených státech.

Zbývá jen dodat, že s ohledem na nedávnou tragickou smrt ředitele studia se Roland Hall, majitel vozu rozhodl věnovat jej vzpomínce na lidské a profesní kvality zesnulého Andrea Pininfariny.

:. Pininfarina Hyperion - odkaz na 30. léta minulého století. Foto: Pininfarina

Reklama

Související témata:

Související články

Nápady turínských návrhářů

V Turíně, italském hlavním městě automobilů, je karosářů a návrhářů nových vozidel snad bezpočet. Ale řekne-li se tam triumvirát, snad každý ví, že se jedná...

Užijte si Pininfarina Enjoy

Na loňském ženevském autosalónu představila Pininfarina studii Enjoy. Vůz na návštěvníky a odbornou veřejnost zapůsobil jako blesk z čistého nebe. Příznivé...

Výběr článků

Načítám