Hlavní obsah

Ox má být auto do zemí, kde mít vůz je luxus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afrika, Asie, Oceánie, některé státy Jižní Ameriky – tam všude by se dal prodávat nový vůz, který se jmenuje Ox. Divné jméno pro divný automobil. Ale s velmi zajímavou myšlenkou – dodat auto tam, kde si ho nemůže jen tak někdo dovolit.

Foto: Global Vehicle Trust

Global Vehicle Trust Ox

Článek

Ox byl vyvinut společností Global Vehicle Trust, která byla založena v roce 2011. Důvodem bylo vytvoření auta, které by bylo tak jednoduché a funkční, že by mohlo být vyrobeno v zemích, kde je průmysl a pak jednoduše zabaleno a odesláno do místa určení. Auto, jednoduché, funkční, terénně schopné, jednoduše opravitelné… A Ox takový je.

Foto: Global Vehicle Trust

Global Vehicle Trust Ox

Foto: Global Vehicle Trust

Global Vehicle Trust Ox

Jde o auto dlouhé 4299 mm s velmi jednoduchou stavbou. Je to hranaté cosi, co zcela evidentně má extrémní nájezdové úhly (světlá výška je 25 centimetrů) a může se brodit ve vodě hluboké až 1300 mm. Je zajímavé, že při pohotovostní hmotnosti 1600 kg je možné na auto naložit až 1900 kg! Ostatně auto nemá nic navíc. Všechny úspory vlastní hmotnosti tak mohou být věnovány nákladu.

Auto může pojmout až třináct cestujících nebo náklad čítající tři palety. Jde o neuvěřitelně modulární stavbu. Volant může být jednoduše převoditelný na levou i pravou stranu, zadní dveře lze jednoduše vysadit a použít jako nakládací rampu.

Lavice pro cestující zase může být vysazena a použita jako žebřík při uvíznutí v písku. Pohonnou jednotkou je turbodiesel o objemu 2,2 litru, který by měl snést to nejtvrdší zacházení, teploty i nečistoty. Přes pětistupňovou převodovku pak směřuje výkon na přední kola.

Foto: Global Vehicle Trust

Global Vehicle Trust Ox

Ovšem to nejzajímavější na autě je jeho jednoduchost. Vyrobené auto se dá ve třech lidech během šesti hodin rozložit a zabalit do krabice tak velké, že standardní přepravní kontejner jich pojme šest. Na místě určení pak opět tři lidi auto dají dohromady za dvanáct hodin.

A víte, kdo tohle auto navrhl? Posaďte se, ať se vám nezamotá hlava – je to Gordon Murray, slavný designer McLarenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám