Hlavní obsah

Od kočárů po lamborghini. Muzeum vystavuje auta íránských šáhů

Celkem 61 vozidel, k nimž patří i kočáry šáhů vládnoucích v 19. století, si můžou prohlédnout návštěvníci teheránského Íránského muzea historických automobilů. Miláček diktátorů Mercedes-Benz 600 Pullman samozřejmě nechybí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V teheránském muzeu jsou k vidění auta bývalých íránských šáhůVideo: Anadolu Ag., Reuters

 
Článek

Automobily v garážích panovníků často vážně stojí za to. Brunejský sultán, o jehož legendami opředené garáži ví snad každý fanoušek aut, je jen špičkou ledovce. Íránští šáhové se nedrží zpátky.

Střípky z jejich garáží ukazuje Íránské muzeum historických automobilů v hlavním městě této země, Teheránu. „Ve čtyřech výstavních halách ukazujeme 61 historických vozidel – 55 aut, čtyři motorky a dva královské kočáry,“ komentuje výstavu Mohammad Faal, ředitel muzea.

Muzeum vystavuje auta ruských vůdců od posledního cara po Putina

AutoMoto

Kočáry proto, že tu jsou k vidění vozidla i od Násira ad-Dína Šáha, který vládl v letech 1848-1896. Také tu jsou vozy Ahmada Šáha, Rezy Šáha Pahlavího nebo Muhammada Rezy Pahlavího – a právě ten měl sbírku aut skutečně obsáhlou.

Jedním z nejhodnotnějších aut na výstavě je americký Pierce-Arrow Model A. Podle ředitele muzea byl ve své době nejdražším autem na světě. A kromě něj návštěvníci uvidí bentleye, rolls-royce, cadillaky, lincolny, ferrari, lamborghini, porsche či mercedesy včetně slavného modelu 600 Pullman, který byl ve své době oblíbený zejména mezi diktátory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám