Hlavní obsah

Od dotykových obrazovek zpět k tlačítkům, Honda jde kvůli zákazníkům proti proudu

Novinky, laz

Honda jde s novým modelem jazz o krok zpět, co se multimédií v interiéru týče. Zatímco předchozí generace měla ovládání ventilace integrované v dotykové obrazovce, novinka se vrací k tlačítkům. Zástupce automobilky pro to má dobré vysvětlení.

Foto: Honda

Honda Jazz 2020

Článek

Digitalizace interiérů je jednoznačným fenoménem a nemusíme chodit ani příliš daleko, abychom uvedli příklad. Nová Škoda Octavia, kterou jsme nedávno poprvé vyzkoušeli na českých silnicích, rovněž vše sdružuje do centrální dotykové obrazovky.

První jízda s novou Škodou Octavia: Superb má problém

AutoMoto

Tato móda má své zastánce a odpůrce. Zároveň pravděpodobně existuje i určitá hranice, kdy je povelů na dotek až příliš. O pomyslný krok zpět se vrací Honda, ovládání ventilace chce mít raději mechanicky ovládané.

Foto: LL

Honda Jazz předchozí generace s dotykovým ovládáním ventilace

Foto: Honda

Honda Jazz modelového roku 2020 s odděleným mechanickým ovládáním

„Z dotykového na mechanické ovládání ventilace jsme přešli zejména kvůli reakcím od zákazníků, kteří dosavadní řešení hodnotili jako neintuitivní,” říká v rozhovoru pro britský Autocar šéf projektu Jazz Takeki Tanaka. Dodává také, že dotykové ovládání podle průzkumu nutilo řidiče dívat se mimo silnici až příliš často.

Apple CarPlay a Android Auto řidiče podle studie rozptylují víc než mobil nebo alkohol

AutoMoto

K podobným závěrům na účet dotykových infotainmentů došel také nedávný průzkum britské organizace IAM RoadSmart. Říká, že používání Androidu Auto nebo Apple CarPlay ve vašem autě je horší, než kdybyste za jízdy drželi telefon nebo řídili s kapkou alkoholu v krvi. Nezmiňuje ale nativní infotainmenty různých značek.

Honda Jazz se představila v únoru, nabídne striktně hybridní pohony. Příchod na evropské trhy se očekává v polovině letošního roku, může jej ale zbrzdil současná pandemická situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám