Hlavní obsah

Nový lakovací robot automobilů zvládne i umělecká díla

Společnost ABB představila novou technologii lakování automobilů, která se zdá být revoluční. Pro její aplikaci totiž není třeba ventilace a díky přesnosti ani krycích pásek. Proces je proto rychlejší i ekologičtější.

Foto: ABB

Lakovací technologie ABB PixelPaint

Článek

Novinka, kterou chce ve výrobě aplikovat společnost ABB, se opírá o automatizované lakování s pomocí počítače a robotické ruky. Díky ní je možné na vůz aplikovat prakticky jakékoli barvy, tvary či celé obrazy.

BMW používá laky vyrobené z bioodpadu, aby snížilo dopad na životní prostředí

AutoMoto

Technologie nese název PixelPaint a funguje hlavně díky lakovací hlavici, která obsahuje jeden tisíc trysek. Nad karoserií se přitom pohybuje tak nízko, že se jednotlivé linie nepřekrývají. Není tak třeba žádných krycích pásek, a dokonce ani odsávání vzduchu.

PixelPaint například dovede na vůz nanést obraz v digitálním návrhu za 30 minut a zcela bez zásahu člověka. Není přitom rozhodující, jak složitý návrh je.

ABB navíc uvádí, že oproti běžnému procesu představuje novinka úsporu 60 % na materiálu i času.

Porsche nabídne desítky odstínů laků či možnost vytvoření vlastního. Ta stojí jako octavia

AutoMoto

Jako demonstraci si pak firma vybrala video, na kterém stroj aplikuje na střechu vozidel dva návrhy. Jeden pochází od osmiletého indického malíře Advaita Kolarkakra, druhý z dílny kolektivu dubajských umělců s názvem Illusorr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám