Hlavní obsah

Nová značka koncernu Volkswagen ukázala šestimístný elektromobil

Novinky, maž

Loni koncern Volkswagen představil svou nově vytvořenou značku Moia. Berlínský start-up stoprocentně vlastněný Volkswagenem měl za úkol vytvořit elektrické auto a koncept spolujízdy á la Uber. A první produkt je na světě méně než rok po založení značky.

Foto: Moia

Elektromobil Moia

Článek

Elektromobil, postavený na základech osobní verze VW Crafter, zvládne na jedno nabití ujet 300 kilometrů. Akumulátory lze nabít na 80 procent kapacity za přibližně půl hodiny. Uvnitř je místo pro šest cestujících, kromě zadního dvojsedadla jsou všechny sedačky samostatné, lze je polohovat a v jejich blízkosti nechybí USB port; v celém autě je pak k dispozici internetové připojení prostřednictvím wi-fi.

Součástí projektu je vývoj aplikace, která by fungovala na podobném principu jako Uber či Liftago. Jízdu si objednáte prostřednictvím mobilního telefonu, cílem je automobil samozřejmě co nejvíce zaplnit a logisticky optimalizovat, aby zbytečně nenajížděl „prázdné” kilometry.

Foto: Moia

Elektromobil Moia

Spuštění projektu příští rok

Prvním městem, ve kterém bude spuštěn projekt s ambiciózním cílem snížit počet automobilů ve městech o milión kusů, bude Hamburk. Stane se tak příští rok, přesné datum zatím není známo.

Moia je dceřiná společnost koncernu Volkswagen, firma sídlí v Berlíně, Hamburku a Helsinkách a vyvíjí vlastní služby v oblasti mobility.

Foto: Moia

Elektromobil Moia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám