Hlavní obsah

Nová Kia Sportage se ukazuje v evropském provedení

Poprvé ve 28leté historii modelu Sportage se představuje čistě evropské provedení, které se v lecčem liší od dříve uvedené globální varianty.

Foto: Kia

Kia Sportage

Článek

S novou generací sportage vstupuje Kia ve velmi důležitém segmentu znovu do nové designové éry. Korejci aktuálnímu jazyku značky říkají „spojené protiklady”.

Zaujme především příď s obří maskou chladiče a oddělenými „tygřími nozdrami” mezi velkoformátovými světlomety, jejichž LED denní svícení zasahuje poměrně daleko do blatníků.

Uvnitř je dominantou zakřivený displej. Obě obrazovky, tedy středový infotainment i řidičův digitální přístrojový štít, nabídnou úhlopříčku 12,3 palce a nový systém. Podle automobilky máme čekat velkorysý prostor uvnitř, zavazadelník pojme 591 litrů.

Kia Sportage se představuje v nové generaci

AutoMoto

Na délku novému sportage v evropském kabátu naměříte 4 515 mm, což je o 145 mm méně než u globálního provedení. Ve srovnání s předchůdcem se však natáhla o 35 mm. O 10 mm delší rozvor než u předchůdce, tedy 2 680 mm, je shodný jako u Hyundai Tucson, který lze považovat za přímého příbuzného.

Foto: Kia

Kia Sportage

Foto: Kia

Kia Sportage

Vidět je to i na motorové nabídce novinky, kterou v podstatě známe právě z tucsonu. I Sportage nabídne tři stupně hybridního pohonu. Od mild hybridní asistence, přes full hybrid schopný krátkodobé jízdy na elektřinu, až po plug-in hybrid, jehož baterii lze dobíjet ze sítě.

Vše o Autosalonu Mnichov 2021: Datum, vstupenky, místa konání a nejdůležitější premiéry

AutoMoto

Základem ale bude tradiční vznětový motor 1.6 CRDi ve variantách s 85 a 100 kW. Mild hybridní zážehová šestnáctistovka s turbodmychadlem nabídne 110 či 132 kW. Full hybrid HEV kombinuje výkonnější verzi stejného motoru s elektromotorem o výkonu 44,2 kW. Plug-in hybrid má 66,9kW elektromotor a bateriový balíček o kapacitě 13,8 kWh.

V závislosti na motorizaci je k dispozici manuální i samočinná převodovka a pohon předních či všech kol.

Výstavní premiéru si novinka odbude na autosalonu v Mnichově, jehož brány jsou pro veřejnost otevřeny od 7. do 12. září.

Foto: Kia

Kia Sportage

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám