Hlavní obsah

Kia Sportage se představuje v nové generaci

Nová Kia Sportage má být pro Evropu jiná než pro zbytek světa – ovšem především technicky. Designově se má od kousku, který si můžete prohlédnout na čerstvých fotografiích, lišit jen minimálně. Kompletní představení čekejme v průběhu letošního roku.

Foto: Kia

Nová Kia Sportage páté generace

Článek

Automobilka Kia už před nedávnem upoutávkou naznačila, že uvedení nové generace modelu Sportage je na spadnutí. A nyní je novinka tady, třebaže prozatím bez vyčerpávajících informací – ty máme čekat při kompletním odhalení v září letošního roku.

Foto: Kia

Nová Kia Sportage páté generace

Tisková zpráva s fotografiemi dostala domicil Soul a je k mání na globálním webu pro média značky. Fotografie tedy patrně ukazují tamní verzi vozu; americká by byla poznat podle bočních pozičních světel a odrazek a evropská se má odhalit později v letošním roce.

Elektromobil Kia EV6 má ceny pro český trh, začíná nad milionem

AutoMoto

Pátá generace sportage, na kterou se díváme, totiž má být první, v níž Evropa dostane více upravenou verzi oproti americké a korejské. Kde konkrétně ony úpravy budou, zatím není přesně známo, ale mělo by jít o úpravy zejména technického rázu a naladění; ale po designové stránce by se příliš změn odehrát nemělo. Nechceme se předčasně radovat, ale podle vzhledu zádě to vypadá, že zadní blinkry se z nárazníku vrátí do sdružených lamp, kde byly v prvních dvou generacích tohoto modelu.

Foto: Kia

Nová Kia Sportage páté generace

Design obecně je po vzoru sesterského Hyundai Tucson velmi odvážný a troufneme si říci, že bude kontroverzní, ale denní svícení v podobě bumerangů přeci jen není tak unikátní jako „křídla” tucsonu. Vůz si ale zachovává oddělená mlhová světla.

Po stranách si všimněte vsazení okna do dosud velmi tlustého C-sloupku, což vůz opticky prodlužuje. I přes zvedající se dolní linku oken se designérům podařilo v oblasti pod D-sloupkem rozbít masu plechu, třebaže za cenu mohutného oplastování po stranách zadního nárazníku.

Foto: Kia

Nová Kia Sportage páté generace

V interiéru zaujmou opticky spojené displeje na palubní desce a mnohem větší důraz na horizontální linky. Přibyl jeden centrální výdech ventilace a vypadá to, že středová konzole je natočena k řidiči, jako tomu je u dosavadní, čtvrté generace.

Za zmínku stojí také očividně částečně dotykový panel ovládání klimatizace, otočné voliče převodovky a jízdních režimů nebo přesunutí ovladače elektrické parkovací brzdy doleva pod volant. Přinejmenším v některých verzích také očividně zůstává manuální nastavování sklonu LED světlometů.

Foto: Kia

Nová Kia Sportage páté generace

Sportage je po EV6 druhý model navržený pod novým ethosem Kie „Opposites United”, tedy „Spojené protiklady”. Vzhled vznikl spojenými silami korejského, amerického, čínského a německého designového centra značky.

„Rozhodnutí sportage kompletně přepracovat dalo našim talentovaným návrhářům volné ruce přijít s něčím novým; inspirovali se přitom nedávným restartem značky a uvedením EV6,” komentuje vůz šéfdesignér Kie Karim Habib. „V případě nové sportage jsme nechtěli postoupit pouze o krůček, ale rovnou se posunout na novou úroveň v rámci daného segmentu SUV,” dodává.

Foto: Kia

Nová Kia Sportage páté generace

Sportage bude poprvé k mání s kontrastně lakovanou střechou. Dostane také verzi X-Line, která bude vzhledem trochu drsnější a v základu bude mít na střeše „zahrádku”, ovšem zatím není jasné, zda se tato varianta dostane i do Evropy.

Co bude pod kapotou, se taky zatím musíme nechat překvapit, ale dá se očekávat úzké propojení s již zmíněným Hyundai Tucson. To znamená vznětové i zážehové čtyřválce o objemu 1,6 litru buď samostatně, nebo ve spojení s mild hybridním či plug-in hybridním pohonným ústrojím a pohonem předních nebo všech kol.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Kia Sportage dosavadní, čtvrté generace ve verzi GT Line

Reklama

Související články

Test nového Hyundai Tucson: Odvážlivec

Nový tucson s úchvatně odvážným designem má nesmírně bohatou výbavu, skvělou čtyřkolku a jezdí se slušnou spotřebou, a to všechno za velmi dobrou cenu....

Výběr článků

Načítám