Hlavní obsah

Nová Kia Carnival je podle automobilky GUV, o nový segment ale úplně nejde

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia na prvních snímcích představila novou generaci modelu Carnival. O typickém zástupci velkých rodinných MPV však nyní Korejci hovoří jako o GUV. Vážně jde o něco nového, nebo je to jen hra s písmeny?

Foto: Kia

Nová Kia Carnival

Článek

Zatímco zkratka pro rodinné vozy MPV skrývá označení Multi Purpose Vehicle - tedy víceúčelné vozidlo, Kia pro Carnival využívá pojmenování GUV - Grand Utility Vehicle. V překladu „velký užitkový vůz” má nejspíš evokovat náklonnost k dnes tak populárním vozům SUV (Sport Utility Vehicle - „sportovně užitkový vůz”).

Ona inspirace se neváže jen k marketingovému označení modelu, ale i k designu novinky. Má vyšší světlou výšku a oplastované nárazníky. Právě SUV napříč trhem vykrádají tradiční pozice rodinných MPV, včetně tradičních hráčů.

Foto: Kia

Carnival se ve Spojených státech bude opět prodávat jako Sedona.

Z ranku klasických MPV však vidíme posuvné zadní dveře a celkovou stavbu karoserie. Korejci zatím zveřejnili jen několik prvních snímků, do interiéru se tak zatím nepodíváme.

Zatím je jasné, že novinka má 5 155 mm na délku a rozvor náprav činí 3 090 mm. Motory by se měly inspirovat novým Sorentem. Nepotvrzená paleta podle webu Carscoops čítá přeplňovaný 2,5litrový čtyřválec a 2,2litrový vznětový motor. Pravděpodobná je také implementace hybridního ústrojí.

Kia Rio prošla modernizací

AutoMoto

Čtvrtá generace Carnivalu se na domácím korejském trhu začne prodávat ve třetím čtvrtletí letošního roku. Do Evropy se naposledy podívalo druhé vydání. Třetí generace od roku 2014 se už „starého kontinentu” netýkala.

Výrobce novinku označuje jako globální model, v tuto chvíli však není jasné, zda nový Carnival zavítá opět i do Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Světovým autem roku 2020 je Kia Telluride

Vítězem ankety Světové auto roku 2020 (World Car of the Year 2020) se stává Kia Telluride. Kvůli epidemii koronaviru byl vůz z kanadského Toronta vyhlášen...

Kia Stinger GT v testu: Jak se buduje image

Kiu Stinger jsme dosud otestovali jen ve čtyřválcovém provedení, ovšem to bychom si nevyzkoušeli to nejlákavější. Šestiválcová varianta GT má charakteru na...

Výběr článků

Načítám