Hlavní obsah

Nizozemská policie testuje kamery, které odhalí mobil v ruce řidiče

Reuters, Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamera na mostě, shlížející do kabin aut pod sebou, dokáže odhalit, zda řidič má za jízdy v ruce telefon. Nevidí mu ale do obličeje. V Nizozemsku začali takovýto systém zkoušet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemci testují kamery, které hlídají mobily v rukou řidičůVideo: One Task, Reuters

 
Článek

Používání mobilu způsobem, že ho při řízení drží řidič v ruce, je považováno za velké nebezpečí pro bezpečnost provozu. Podle Achilla Damese, veřejného žalobce pro oblast silniční bezpečnosti, je rozptýlení řidiče jednou ze tří hlavních příčin vážných nehod v Nizozemsku.

Přesto řada lidí stále používá mobil a drží ho přitom v ruce. Nizozemská policie proto zkouší kamery, které dokážou tento přestupek odhalit. Pochází od australské firmy OneTask a zkušební provoz byl zahájen v okolí města Waardenburg.

Asistenční systémy ohrožují bezpečnost za volantem, říká studie

AutoMoto

Kamery jsou umístěné na mostě - prozatím na trojnožkách, na kterých zásadně zasahují do jízdních pruhů a tím samy ohrožují bezpečnost - a shlížejí dolů na dálnici pod poměrně ostrým úhlem.

Fotí všechna projíždějící auta tak, že není vidět jejich řidiči do obličeje, ale na volant a jeho ruce už ano. Pokud software vyhodnotí, že řidič v rukou nemá telefon, fotografii smaže.

Pokud ale zjistí, že by telefon v rukou mít mohl, odešle fotografii policii. Tam už člověk, nikoliv počítač, vyhodnotí, zda je řidič podezřelý z přestupku, a pokud ano, provozovateli vozidla (na základě zaznamenané registrační značky) pošle výzvu. Pokuta řidiči může dosáhnout až 240 eur (cca 6300 korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám