Hlavní obsah

Neoznačený výkop uprostřed tunelu? Řidiče doběhla iluze

Optický klam může člověka opravdu zmást, zejména za volantem. Američan kvůli takovému fenoménu viděl v tunelu obří díru místo neméně velké louže.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výkopy v silnicích bývají většinou dobře označené. Přesto si nejmenovaný americký řidič myslel, že v tunelu před sebou vidí díru zející přes celý levý pruh a ještě kousek pravého.

Ve videu, které bylo původně zveřejněno na Instagramu, odtud široce sdíleno a na původní sociální síti už není k nalezení, řidič vyjadřuje své rozhořčení nad tím, že by někdo vykopal ohromnou díru a vůbec ji neoznačil.

Už to samo o sobě je divné, stejně jako to, že by díra měla tak pečlivé okraje, že by byla takto podivného tvaru, že by měla vyzděné a omítnuté strany… Asi už tušíte, o co jde.

To, co řidič vidí jako díru, je ve skutečnosti obrovská louže. Jen má klidnou hladinu, protože místem nejspíš dlouho nejelo žádné auto. Hladina tak klame oko, které si může myslet, že vidí kolmé stěny. Že se v tunelu udělala louže, prokáže Audi Q3, které jejím okrajem projede.

Proč nejezdit autem po zaplavené silnici? Zničení motoru není jediná hrozba

AutoMoto

Jakkoliv lákavé by mohlo být projet tu louži pořádně, má to svá rizika. Kromě toho, že louže vypadá hodně hluboká, a tedy hrozí nasátí vody do motoru, nemáte-li offroad, také pod hladinu není pořádně vidět a může se tam skrývat díra, zvednutá mříž kanálové vpusti nebo i propadlina schopná spolknout celé auto.

Anketa

Ošálí vás někdy za volantem optický klam?
Ano, stává se to často
6,6 %
Ano, ale výjimečně
78,4 %
Ne, nikdy
15 %
Celkem hlasovalo 1116 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám