Hlavní obsah

Nejrychlejší auto na písku jelo 534 km/h

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlostní rekordy se většinou dělají na asfaltu nebo ještě lépe na solném jezeře. Jenže tento rekord padl na písku. Tím nejrychlejším autem je Porsche 911, jen s trochu větším výkonem.

Foto: MADMAX Race Team

Zef Eisenberg a jeho rekordní auto Porsche 911 Turbo

Článek

Sprintovat na solném jezeře není takové umění jako to pořádně rozjet na písku. Písek neposkytuje takovou oporu na přenos výkonu, a hlavně vytváří ohromný valivý odpor. Na takový povrch je zapotřebí mít opravdu pořádné auto.

Zef Eisenberg ale takové auto má. On má totiž vlastní závodní stáj MADMAX Race Team, která upravila s pomocí ES Motors jedno Porsche 911 Turbo. Motor o objemu 4,1 l produkuje až 1200 koní. Není to žádný superstroj na jedno použití. Je to závodní speciál. Navíc, jak se ukázalo, takový výkon vůz na písek nepřenese. A tak byl elektronicky omezen na „pouhých“ 1000 koní.

I to ale stačilo. Na trati o délce jedné míle s letmým startem dokázal Zef Eisenberg pokořit rekord a „proletěl” jí dvakrát za sebou průměrnou rychlostí 534 km/h.

Zajímavý je na tom ještě jeden fakt. Tento muž totiž drží na písku rekordy už dva. S motocyklem zde dokázal zajet jeden rekord a teď další. Je jediným mužem na světě, který dokázal jet na písku rychlostí přesahující 200 mil za hodinu (322 km/h) jak v autě, tak i na motorce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám