Hlavní obsah

Na kodiaqu přistál vrtulník. Škoda zopakovala kousek z Top Gearu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská automobilka Škoda ukázala kaskadérský počin z vlastní dílny. Po vzoru britského motoristického pořadu Top Gear nechala na střechu SUV Kodiaq přistát vrtulník.

Na Škodě Kodiaq přistál vrtulníkVideo: Škoda Auto

 
Článek

Svérázný test Škody Yeti z roku 2011 plný nadsázky, který má na svědomí Jeremy Clarkson z dob, kdy ještě býval moderátorem pořadu Top Gear na BBC, si pamatuje leckterý fanoušek značky.

Škoda se rozhodla kousek napodobit, byť tentokrát s modelem Kodiaq po modernizaci. Ten navíc nejede, jako v televizním pořadu, ale stojí. I tak se ale za tímto počinem skrývají větší přípravy, než to na první pohled vypadá.

Důležitým tématem byla samozřejmě plošina pro přistání vrtulníku vedeného pilotem Janem Čermákem. Modeláři z designového oddělení a odborníci ze stavby prototypů tedy společně zkonstruovali plošinu připevněnou k rámu střechy auta.

Za volantem Škody Kodiaq po faceliftu: Vylepšení dobrého auta

Testy

„Je to ocelová konstrukce sestavená tak, aby rovnoměrně rozložila zatížení. Připevněná je k rámu střechy tam, kde jsou běžně přichyceny střešní ližiny. Povrch plošiny je z dřevěných desek,“ popisuje jeden z modelářů Petr Erben.

Statická nosnost střechy v tomto případě dostačuje, vrtulník Robinson R22 má hmotnost kolem půl tuny. Pro dosažení optické vyváženosti po dosedu stroje bylo však potřeba zpevnit zadní nápravu. Aby si velké SUV takzvaně nesedlo na zadek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám