Hlavní obsah

Mercedes-Benz potvrdil škrtání mezi malými auty, přibude ale Maybach SL

Stuttgartská trojcípá hvězda oznámila změnu strategie, v jejímž rámci se bude orientovat zejména na luxusní auta. Svou nabídku Mercedes-Benz rozřadil do tří kategorií - v té nejnižší sníží počet modelů ze sedmi na čtyři.

Foto: Mercedes-Benz ČR

Mercedes-Benz (Ilustrační foto)

Článek

Mercedes-Benz se chce stát světově nejhodnotnějším výrobcem v prémiovém segmentu a proto přepracovává své portfolio. Jinými slovy, nedávno naznačené informace o chystaných škrtech v nejnižších patrech nabídky automobilka potvrdila. Plánuje snížit počet kompaktních vozů ve své nabídce ze sedmi na čtyři.

Přepracování portfolia bude mít podobu zavedení tří kategorií - Entry Luxury, Core Luxury a Top-End Luxury. Plán uvažuje směrovat více než 75 % investic do větších a dražších aut.

Automobilka při nedostatku čipů upřednostňovala luxusnější modely s větší marží a zjistila, že to je cesta, jak být ziskovější a hodnotnější. Navzdory poklesu prodejů levnějších aut zůstávala ziskovost na vysoké úrovni.

Nové nejdražší auto všech dob je závodní Mercedes-Benz z roku 1955

AutoMoto

Které modely konkrétně mají své dny sečteny, však není známo. Oněch sedm malých aut je třída A hatchback a sedan, třída B, třída CLA sedan a shooting brake a crossovery GLA a GLB.

Ve vstupní kategorii Entry Luxury se však objeví nový elektromobil, a to první model na nově vyvíjené platformě MMA. Má přijít v roce 2024 a má také představit nový operační systém, nazvaný jednoduše MB.OS. Ten je součástí strategie na zlepšování technologické úrovně mercedesů.

Mercedes poutá na nové GLC

AutoMoto

Kategorie Core Luxury bude zahrnovat třídy C a E a jejich odvozené verze. Třída E má dostat novou generaci v roce 2023 a má se přiblížit elektromobilům EQE a EQE SUV.

A konečně, kategorie Top-End Luxury bude zahrnovat modely AMG a Maybach, a také třídy S, G a GLS. Této kategorii mají do roku 2026 stoupnout prodeje o 60 % ve srovnání s rokem 2019. Automobilka zde má za cíl dosáhnout operativní marže zhruba 14 %.

Právě sem zamíří superluxusní Mercedes-Maybach SL, který automobilka také oznámila. Jeho konkurentem má být Bentley Continental GT.

Šéfdesignér značky sdílel první obrázek na Instagramu a uvedl, že je určen zákazníkům, kteří „touží po sofistikovaném zážitku z řízení a designu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám